Ja właśnie skończyłam piec pierwsze wielkanocne pierniczki :-)
Fajne wyszły :-)
Dziś przychodzę do Was z bardzo ciekawym ciastem, które rewelacyjnie wygląda, robi się je łatwo i przyjemnie, a efekt powala :-)
Ciasto to funkcjonuje pod nazwą Charlotte Royale, robi się je w misce, która wykłada się pokrojoną na plasterki roladą biszkoptową, a całość wypełnia się dowolnym nadzieniem-może być to krem, pianka czy co chcemy :-)
Ciasto pięknie wygląda i jest pyszne.
Polecam.
Ja moją kopułę robiłam z rolad biszkoptowych posmarowanych domowym dżemem truskawkowym.
Nadzienie zrobiłam ze śmietanowo-serowej masy-pianki.
Wszystko się rewelacyjnie komponuje, ciasto jest nie za słodkie, bardzo pyszne :-)
Polecam:-)
No to zaczynamy :-)
PODAJĘ SKŁADNIKI NA CIASTO WYKONANE W MISCE O POJEMNOŚCI 5 L
(CIASTO WYSZŁO SPORE )
ROLADA BISZKOPTOWA (musimy upiec 2 sztuki)
-4 jajka
-0,5 szkl cukru
-0,5 szkl maki pszennej tortowej
NADZIENIE
-600g serka homogenizowanego waniliowego
-600ml śmietany 30% (można zastąpić 3 śnieżkami ubitymi w 600ml mleka)
-1 łyżka cukru pudru
-3 łyżki żelatyny
-3/4 szkl wrzątku
DODATKOWO
dżem truskawkowy (najlepiej jakiś gęsty)
Dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i na koniec mąkę-delikatnie mieszamy.
Powstała masę wylewamy na blachę, rozsmarowujemy cienko, tak by pokryć ciastem całą blachę.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni-na złoty kolor.
Upieczony biszkopt ściągamy z blachy i wykładamy papierem do góry na ściereczkę.
Ściągamy papier i delikatnie zwijamy biszkopt w rulon, wzdłuż dłuższego boku.
Odkładamy do wystudzenia.
Pieczemy drugą roladę.
Gdy rolady wystygną smarujemy je dżemem, i ponownie zwijamy.
Odkładamy na 15 minut.
Miskę o pojemności 5 l wykładamy folią spożywczą.
Rolady tniemy na plasterki około 1 cm, nawet troszkę mniej.
Plasterkami wykładamy miskę.
MASA
Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem.
Następnie dodajemy serki, i żelatynę-dokładnie wymieszaną w 3/4 szklanki wrzątku i ostudzoną.
masę wylewamy do miski, wyrównujemy odstające kawałki rolad, możemy to co nam zostało wyłożyć na górę.
Ciasto przykrywamy folią spożywcza i wkładamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia do miski wkładamy talerz i odwracamy ją do góry dnem, ciasto pięknie wyjdzie z miski :-)
I będzie wielkie wow :-)
I gotowe :-)
Szybkie, łatwe, piękne i rewelacyjne w smaku :-)
Polecam :-)
Wspaniałe ciacho, z chęcią bym teraz zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńwspaniale i bardzo smaczne ja mam na blogu smakowitą babke
OdpowiedzUsuńA czy gdybym zrobiła biszkopt czekoladowy do rolad to byłoby równie smakowite? Jak uważacie?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej, można eksperymentować. polecam zrobić biszkopt kakaowy i posmarować powidłami. pozdrawiam :-)
UsuńPani Kasiu! Ciasto pychaa w domu wszyscy się bardzo nim rozkoszowali. Tylko trzeba było dodać troszkę więcej żelatyny.:D Pozdrawiaam
OdpowiedzUsuńKurcze z tą żelatyną to różnie bywa, zauważyłam, że ta produkowana przez niektóre firmy nie spełnia do końca swojej roli. Ja dałam 3 łyżki do masy i wszystko ładnie się ścięło. :-)
Usuń