.

.

środa, 23 marca 2016

Wielkanocne muffinki baranki


Witam Kochani
Nadszedł czas na kolejny post Wielkanocny :-)
Dziś przychodzę do Was z pomysłem na bardzo pyszne i śliczne babeczki-muffinki w kształcie baranków :-)

Nie potrzeba wiele czasu do ich przygotowania a na pewno ślicznie będą się prezentowały na Wielkanocnym stole, i sprawią ogromną radość dzieciom :-)
Babeczki są niezwykle puszyste, mięciutkie i wilgotne, polecam gorąco.
Do ich przygotowania będziemy potrzebowali:



CIASTO NA MUFFINKI

-2 jajka
-3/4 szkl mleka
-3/4 szkl wody
-3/4 szkl oleju rzepakowego
-cukier waniliowy
-2 szklanki mąki pszennej tortowej
-3/4 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody
-szczypta soli
-troszkę żółtego barwnika spożywczego-opcjonalnie



KREM:

-500ml mleka
-1 budyń śmietankowy
-1 łyżka mąki pszennej
-5 łyżek cukru
-150g masła


DO DEKORACJI:

-Kilka galaretkowych jeżynek (do kupienia w Biedronce na wagę)


wszystkie mokre składniki dajemy do miski i dokładnie je mieszamy.

W drugiej misce umieszczamy sypkie składniki, wlewamy do nich mokre i dokładnie mieszamy trzepaczką-nie używamy miksera.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto do 2/3 wysokości.
Pieczemy w temp 180 stopni około 12 minut-do suchego patyczka.
Studzimy.



Krem przygotowujemy poprzez ugotowanie budyniu, ostudzenia go, następnie zmiksowaniu z masłem.

Możemy przygotować dowolny śmietankowy  krem, a nawet kupić gotowy w torebce.


Do wykonania babeczek-baranków będziemy potrzebować szprycę z gładką, okrągłą końcówką. Dajemy do niej krem i robimy wokół babeczki kleksy ciągać je lekko do góry tak by powstały czubeczki.




Tak pokrywamy kremem całą babeczkę,następnie dodajemy czarną jeżynkę,która będzie głowa baranka. 

Z jeżynek odrywamy kilka kuleczek-będą na źrenice.
Kilka jeżynek kroimy na małe paski (1 szt-6 pasków) z nich zrobimy uszy barankom.

Robimy oczy-kremem
 i źrenice za pomocą ziarenek z jeżyny.
Dodajemy kawałki pokrojonej jeżyny-po bokach głowy-będą to uszy.



i gotowe :-)












Baranki wyglądają bosko i są bardzo łatwe w przygotowaniu.

Polecam gorąco :-)

3 komentarze: