Witam Kochani
Ostatnio na blogu wciąż były obecne słodkości, wiec czas na coś nie słodkiego ;-)
przychodzę do Was z świetnym sposobem na kurczaka, myślę, że większość z Was zna ten sposób, bo jest on dość popularny, niemniej jeśli ktoś nie próbował upiec kurczaka na butelce piwa, to polecam nadrobić-taki kurak jest ekstra ;-)
SKŁADNIKI
-kurczak ok 1,5 kg
-1 butelka dowolnego piwa (ja używałam żywiec)
-papryka słodka
-przyprawa do pieczenia kurczaka
-trochę oleju
-4 ząbki czosnku
-1 średnia cebulka
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nacieramy go olejem.
Następnie nacieramy go słodką papryką.
Cebulkę oraz czosnek siekamy na drobno, i wkładamy kurczakowi do brzucha :-)
Następnie delikatnie wkładamy butelkę w kurczaka, tak by w miejscu szyi wystawała szyjka butelki.
*WAŻNE z butelki usuwamy etykiety (wystarczy zamoczyć w wodzie i same powinny zejść, ewentualnie można sobie pomóc nożem)
Butelkę stawiamy w naczyniu żaroodpornym
Całość posypujemy przyprawą do pieczenia kurczaka,
i otwieramy butelkę z piwem.
Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5-2 godzin w temperaturze 170 stopni.
Pod wpływam temperatury piwo zacznie gazować i spływać po kurczaku, nadając mu super smak, kolor i aromat.
Kurczak upieczony w taki sposób jest mięciutki i świetnie smakuje, idealny na obiad :-)
Polecam!!!
uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń