.

.

sobota, 5 marca 2016

ciasto pawi ogon lub pawie oczko :-)

Witam Kochani

Święta wielkanocne coraz bliżej, więc i pora zacząć przygotowywać bardziej świąteczne wypieki :-) Oczywiście w formie próby.

dziś przychodzę do Was z ciastem, które uchodzi za bardzo czasochłonne i dość trudne, ale wcale tak nie jest.
To znaczy, owszem, jest czasochłonne, ale nie trudne.
Mowa o pawim ogonie, czy pawim oczku, różne są nazwy.

Ciasto trochę zmieniłam, przygotowałam je na kakaowym biszkopcie, a rolady wykonałam z ciasta kruchego z dodatkiem miodu.
Całość jest przełożona kremem oraz galaretką.
Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pycha.
Polecam :-)



No to zaczynamy :

SKŁADNIKI * przepis na dużą blaszkę

BISZKOPT

-5 jajek
-0,5 szklanki cukru
-cukier waniliowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej
-1 czubata łyżka kakao
-2 budynie czekoladowe po 40g

ROLADY

-2,5szkl maki
-3 jajka
-0,5 szkl cukru
-3 łyżki miodu (może być sztuczny)
-1,5 łyżeczki sody
-100g margaryny

-powidła śliwkowe
-zmielone orzechy włoskie

KREM

-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe po 40g
-1 cukier waniliowy
-3/4 szklanki cukru
-250g masła lub margaryny
-2 płaskie łyżki mąki pszennej


DODATKOWO

-1 galaretka pomarańczowa
-400ml wrzątku

ORAZ NA POLEWĘ

-1/4 tabliczki czekolady mlecznej
-1 porządna łyżka masła
-i troszeczkę orzechów do posypania



Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę.

Z mleka odlewamy niewielką część i w niej rozpuszczamy 2 budynie, cukier,mąkę oraz cukier waniliowy.
Resztę mleka zagotowujemy-masę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń.

Studzimy.

Gdy budyń jest zimny, masło lub margarynę ucieramy na puch, i stopniowo dodajemy budyń.
I krem gotowy :-)



BISZKOPT

Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę , następnie dodajemy cukier oraz żółtka i resztę składników.


Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, następnie masę na biszkopt wylewamy do blaszki, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.
Gdy biszkopt ostygnie, kroimy na 2 cienkie blaty.


ROLADY

Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 3 części.


Wałkujemy, tak by długość placka była taka sama jak długość blaszki.

Smarujemy powidłami, posypujemy orzechami i zwijamy w rulon, tak postępujemy z pozostałym ciastem, mamy mieć 3 rolady.



Następnie układamy je na blaszce od piekarnika i pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni, około 10-15 minut.

Studzimy, nie zdejmując z blaszki.



GALARETKA

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, studzimy aż do momentu jak będzie tężejąca.


SKŁADANIE CIASTA

na pierwszy blat biszkopta dajemy połowę masy, następnie układamy rolady,

 następnie przerwy między nimi wypełniamy tężejącą galaretką.

Ciasto odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, następnie wykładamy resztę masy, i drugi blat biszkopta.


Czekoladę oraz masło dajemy do miseczki i wkładamy na 30 sekund do mikrofali.
Mieszamy, polewą polewamy ciasto, i całość posypujemy orzechami.

Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki by wszystko pięknie się zmacerowało :-)

I gotowe.
Sporo pracy, ale warto.
Ciasto pięknie wygląda i jest pycha :-) 
















Polecam  i życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz