Dziś chciałabym wam przedstawić jeden z moich ukochanych przepisów, a mianowicie przepis na ogórki konserwowe. Korzystam z niego od zawsze, nigdy nie robiłam ogórków według innego przepisu, a nawet jeśli robiłam to nie smakowały tak jak te. Pr
zepis jest prosty, a ogórki są rewelacyjnie chrupkie, nie miękną -są idealne.
Wykorzystuję je do domowych hamburgerów czy po prostu do obiadu jako surówka lub do kanapek.
Przepis pochodzi od mojej cioci, która niestety jest już na tamtym świecie.
Sezon ogórkowy rozpoczął się na dobre, więc gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu-nie zawiedziecie się :-) tego jestem pewna :-)
No to zaczynamy :-)
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ
-3,5 litra wody
-0,5 litra octu 10%
-0,5 szklanki soli
-1,5 szklanki cukru
*szklanki o pojemności 250ml czyli standard
PRZYPRAWY
-gorczyca
-ziele angielskie
-liście laurowe
DODATKOWO
-świeży chrzan
-koper
-marchewka poszatkowana w cienkie plasterki
no i oczywiście ogórki :-)
Najlepiej wybierać te jasne i małe-takie a'la korniszonki
Słoiki myjemy i suszymy.
Ogórki dokładnie myjemy.
Chrzan kroimy na małe kawałki
Marchewkę szatkujemy w cienkie plasterki
PRZYGOTOWANIE ZALEWY
Do garnka wlewamy wodę
ocet
cukier
sól
Całość stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu aż będzie wrzące mieszając co chwilę tak by wszystko się rozpuściło. Nie zagotowujemy.
Zalewę ściągamy z ognia i studzimy * gdy będziemy nią zalewać ogórki ma nie być zimna tylko dobrze ciepła
Do słoika (pojemność 1 litr) dajemy parę plasterków marchewki
około 4 nieduże kawałki chrzanu
około 7 ziarenek ziela angielskiego
trochę gorczycy (mniej więcej pół łyżeczki)
1 duży lub 2 małe liście laurowe
oraz kawałek gałązki kopru (z kwiatem)
Następnie wkładamy ogórki
Całość zalewamy dobrze ciepłą zalewą.
* jedna porcja zalewy starcza na 8-9 1 litrowych słoików.
Następnie wycinamy z folii kwadraty i kładziemy je na słoiku i dopiero wtedy zakręcamy-zapewni to idealną szczelność słoikom.
Dno dużego garnka wykładamy gazetą i zalewamy wodą.
Gazeta spowoduje to, że słoiki podczas pasteryzacji nie popękają.
Garnek kładziemy na gazie na małym ogniu, gdy woda zacznie wrzeć wkładamy do niej słoiki.
Pasteryzujemy około 10-15 minut. Woda ma tylko lekko "pyrkać"
Nie może się intensywnie gotować :-)
Ogórki podczas pasteryzacji zmienią kolor. Należy je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu-spiżarka czy piwnica. Oczywiście nie jemy od razu po przygotowaniu, trzeba dać im minimum tydzień na "dojście" :-)
I gotowe :-)
Zapraszam jeszcze na film :)
Ogórki są rewelacyjne, można je przechowywać lata.
Jeszcze mam w piwnicy słoiki sprzed dwóch lat, są wciąż tak samo pyszne i chrupkie.
Polecam gorąco-SMACZNEGO!!!!
Witam,mam pytanie ilu procentowy ma być ocet, mam zamiar zrobić takie ogórki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam, ocet ma być 10% już uzupełniam w przepisie :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńBardzo dziękuję🌝
UsuńPolecam przepis, idealne do obiadu :)
OdpowiedzUsuń:-) zgadzam się
UsuńNależę do nielicznego grona osób, które wolę ogórki konserwowe od kiszonych : ) Niestety, jak do tej pory nie udało mi się uzyskać idealnie chrupkich, częściej natomiast wychodzą zbyt miękkie i mało wyraziste. Nigdy nie dodawałam też chrzanu ani marchewki, jedynie cebulę i koper. Chętnie skorzystam z tego przepisu i będę ściśle przestrzegać czasu gotowania. Patentu z folią nie znałam : ) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj nie dodawanie do ogórków chrzanu ani marchewki to błąd :-) dzięki tym dodatkom ich smak jest rewelacyjny. Jestem pewna, że jak już raz wypróbujesz ten przepis będziesz do niego wracać. Ogóreczki są rewelacyjne i chrupkie :-) A folia powoduje idealną szczelność słoików. Zawsze ją daję. :-)
UsuńDziękuję za przepis i mam nadzieję, że tak samo smakują jak pięknie wyglądają. Na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńJednak zrezygnuję z folii, tylko złego się ostatnio o niej słyszy i czyta, po co dodatkowo się podtruwać. Kupię nowe zakrętki.
Oczywiście folii nie trzeba dawać. Ja daję dla pewności, bo czasem nawet nowe zakrętki nie trzymają. Folia musi być oczywiście spożywcza, dopuszczona do kontaktu z żywnością.
UsuńA gdzie czosnek ?
OdpowiedzUsuńCzosnek do ogórków konserwowych??? Czosnek dajemy do ogórków kiszonych.
UsuńNa taką ilość zalewy ile kg ogórków ?
OdpowiedzUsuńzalewy starcza na około 8-9 słoików-ok 4-5 kg ogórków
UsuńMożna dodać kawałeczek papryczki chili super smak <3
OdpowiedzUsuńmożna, aczkolwiek ja nie dodaję, lubię ogórki w takiej wersji, na ostro raczej nie dla mnie :)
UsuńJa dodaję ziele angielskie i gożdziki.
OdpowiedzUsuńSuper :)Sposobów i przepisów jest bardzo dużo :)
UsuńA po pasteryzacji kładziemy słoiki w zaciemnionym miejscu zakrętka do dołu czy normalnie
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedzi warto coś udoskonalić pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPasteryzacja 10-15min to chyba za długo
OdpowiedzUsuń