.

.

sobota, 23 lipca 2016

Cukinia faszerowana farszem z kaszą jaglaną

Witam Kochani tego letniego dnia :-)

Wreszcie zaczął się sezon na cukinie :-)
Jest w mojej rodzinie bardzo lubiana, w różnych formach.
Najczęściej przygotowuję ją w formie placuszków, czy najprostszych plasterków panierowanych i usmażonych. Cukinia jest niezwykle wdzięcznych warzywem, można z niej przygotować wiele potraw. Ja dziś chciałam Wam przedstawić przepis na moją ulubioną cukinię-faszerowaną farszem z kasza jaglaną-REWELACJA :-)

SKŁADNIKI

FARSZ

-100g surowej kaszy jaglanej (1 torebka)
-1 mała cebulka
-kilka sztuk pieczarek
-1 marchewka
-2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
-300g mięsa mielonego
-1 duży ząbek czosnku
-troszkę oleju 
-wegeta oraz pieprz do smaku

DODATKOWO

-3 średnie cukinie
-200g sera żółtego
-oregano 



Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odsączamy z niej wodę.


Do osobnego garnka dajemy troszkę oleju około 3 łyżki i dajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki, całość podsmażamy. 

Następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, mieszamy i dusimy chwilkę, dodajemy mięso, i dusimy, jak z mięsa wyjdzie woda odlewamy ją z farszu.


 następnie dodajemy przyprawy oraz koncentrat i na końcu kaszę jaglaną. Całość mieszamy i farsz gotowy.  Można spróbować i ocenić czy doprawienie nam odpowiada. 

Cukinię myjemy i kroimy na pół wzdłuż-na łódki.



Następnie bierzemy małą łyżeczkę i delikatnie wydrążamy środek. 

Do wydrążonych cukinii dajemy farsz, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym 
Posypujemy je startym żółtym serem i posypujemy  oregano :-)



Wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. 
WAŻNE po 10 minutach pieczenia wlewamy do naczynia około 0,5 szklanki wody. Dzięki niej cukinia będzie miękka.

Po tym czasie cukinia jest gotowa :-) 
Nie rozpada się, jest miękka i baaardzo pyszna :-) Polecam serdecznie.








SMACZNEGO!!! :-) 

1 komentarz: