Jako, że temperatury ostatnio dają czadu, postanowiłam zrobić coś lekkiego i zimnego. Ciasto, które każdy zna.
Ptasie mleczko na biszkopcie z malinami.Wykonane jest na bazie mleka skondensowanego niesłodzonego, ca daje mu puszystą konsystencję. Polecam, ciasto jest leciutkie, nie za słodkie-idealne na lato :-)
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę (ja robiłam tym razem na mniejszej, dlatego ciasto wyszło mi wysokie , ale proporcje podaję na standardową dużą blaszkę)
BISZKOPT
-4 jajka
-0,5 szklanki cukru
-5 łyżek mąki pszennej tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA PTASIE MLECZKO
-500ml mleka skondensowanego niesłodzonego
-2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa
-2 łyżki cukru
-2 łyżki żelatyny
-800ml gorącej wody
DODATKOWO
-300g malin
-1 galaretka
-400ml gorącej wody
BISZKOPT
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, następnie dodajemy cukier-miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, Pieczemy w temp 170 stopni do suchego patyczka.
MASA
Składniki dzielimy na pół.
Do miski wlewamy 400ml gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny,cukru oraz jedną galaretkę. Dokładnie mieszamy i studzimy.
250ml mleka skondensowanego niesłodzonego ubijamy na puch mikserem, następnie dodajemy do niego tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki by się dobrze ścięła.
Tak samo postępujemy z drugą częścią składników.
Na górną warstwę wykładamy maliny, całość polewamy ostatnią galaretką-tężejącą.
Ciasto wstawiamy na noc do lodówki i gotowe.
Polecam i życzę smacznego :-)
cudne i leciutkie, na pewno zrobie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha, dodaję do zeszytu z przepisami.
OdpowiedzUsuń