.

.

czwartek, 28 lipca 2016

Lekkie ptasie mleczko z malinami na mleku skondensowanym

Witam Kochani

Jako, że temperatury ostatnio dają czadu, postanowiłam zrobić coś lekkiego i zimnego. Ciasto, które każdy zna.

Ptasie mleczko na biszkopcie z malinami.Wykonane jest na bazie mleka skondensowanego niesłodzonego, ca daje mu puszystą konsystencję. Polecam, ciasto jest leciutkie, nie za słodkie-idealne na lato :-)


SKŁADNIKI

*przepis na dużą blaszkę (ja robiłam tym razem na mniejszej, dlatego ciasto wyszło mi wysokie , ale proporcje podaję na standardową dużą blaszkę)


BISZKOPT

-4 jajka
-0,5 szklanki cukru
-5 łyżek mąki pszennej tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA PTASIE MLECZKO

-500ml mleka skondensowanego niesłodzonego 
-2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa
-2 łyżki cukru
-2 łyżki żelatyny
-800ml gorącej wody

DODATKOWO
-300g malin
-1 galaretka 
-400ml gorącej wody


BISZKOPT

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, następnie dodajemy cukier-miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.

Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą,  Pieczemy w temp 170 stopni do suchego patyczka.




MASA 

Składniki dzielimy na pół.

Do miski wlewamy 400ml gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny,cukru  oraz jedną galaretkę. Dokładnie mieszamy i studzimy.

250ml mleka skondensowanego niesłodzonego ubijamy na puch mikserem, następnie dodajemy do niego tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki by się dobrze ścięła.





Tak samo postępujemy z drugą częścią składników.
Na górną warstwę wykładamy maliny, całość polewamy ostatnią galaretką-tężejącą.



Ciasto wstawiamy na noc do lodówki i gotowe.









Polecam i życzę smacznego :-) 



2 komentarze:

  1. cudne i leciutkie, na pewno zrobie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciacha, dodaję do zeszytu z przepisami.

    OdpowiedzUsuń