.

.

wtorek, 4 października 2016

tort kakaowo - jagodowy

Witam Kochani

dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo łatwy i przepyszny tort z kremem jagodowym.

Tort zrobiłam z okazji urodzin mojego brata :-)

Jest przepyszny, zrobiony jest na mięciutkim biszkopcie kakaowym nasączonym ponczem z soku z cytryny, alkoholu.



Oczywiście podstawą tortu jest rewelacyjny krem jagodowy :-)


Ale dość wstępu -zaczynamy :)


SKŁADNIKI

przepis na małą tortownicę 20-22cm


BISZKOPT

-5 jajek
-5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao

KREM JAGODOWY

-350g jagód (ja użyłam mrożonych)
-3/4 szklanki cukru
-2,5 szklanki mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru 40g
-2 płaskie łyżki mąki
-3 żółtka
-250g masła lub margaryny

PONCZ

-sok z połowy cytryny
-0,5 szklanki wody
-1 łyżka cukru
-3 łyżki wódki



Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka.

Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy.



Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.
Pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka.
Wyciągamy z tortownicy, studzimy, przecinamy na 3 blaty.



KREM


Jagody wkładamy do malaksera i ucieramy na gładki krem-żeby nie było skórek.
Można też to zrobić blenderem.
Powstałą masę wlewamy do garnka, dodajemy 2 szklanki mleka i zagotowujemy.





W osobnej misce miksujemy 0,5 szklanki mleka, żółtka, mąkę, cukier, budynie
Wylewamy na gotującą się masę jagodową i mieszamy do powstania gęstego budyniu.
Budyń powstaje bardzo ciemny :-)

Studzimy.

następnie margarynę lub masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce jagodowego budyniu i już mamy gotowy krem :-)




składniki na poncz mieszamy ze sobą.


Blaty biszkopta ponczujemy i przekładamy kremem.



Tort smarujemy masą, ozdabiamy według własnej inwencji , tort wstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.












I gotowe. Tort pięknie się prezentuje z tą swoją fioletową masa, super smakuje :-)
Polecam serdecznie, nie jeden solenizant będzie zadowolony :-)

SMACZNEGO :-)


7 komentarzy:

  1. pyszny musiał być taki tort! Już tęsknię za jagodami, bo nie zamroziłam żadnych w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze mrożę, żeby w zimie móc sobie pozwolić na knedle z jagodami czy choćby taki torcik :P

      Usuń
  2. Wygląda fantastycznie! Z jagodami musiał być wyjątkowo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, jest bardzo pyszny :-) Jagody są idealne do tego typu wypieków :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, zwłaszcza, że ostatnio na blogach tylko propozycje tortów z masą dodatków i ozdób, które składają się z samego cukru...
    Przepis zapisany i czekam na kolejne posty!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń