Dziś przychodzę do Was z przepisem na najlepsze pierogi pod słońcem :-)
Przepis zarówno na ciasto jak i farsz są godne polecenia i wypróbowania.
Do przygotowania takich pierogów natchnął mnie jeden z odcinków kuchennych rewolucji gdzie Pani Magda Gessler robiła podobne pierogi dla jednej z restauracji.
Postanowiłam zrobić i są to od tej pory moje ulubione pierogi, oczywiście oprócz tych z serem i jagodami :-)
Ciasto zagniata jest rewelacyjnie, jest mięciutkie i super się z nim pracuje.
Farsz -czyli biała kiełbasa z dodatkiem czosnku, masła i cebulki- jednym słowem mniam :-)
Także zaczynamy :-)
SKŁADNIKI
CIASTO
-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-2 szklanki wrzącej wody
-płaska łyżeczka soli
-7 łyżek oleju
FARSZ
-3 laski białej kiełbasy około 30-40 dag
-2 ząbki czosnku
-1 średnia cebula
-pieprz, troszkę wegety
-trochę masła
DODATKOWO
-1 cebula
-masło
-majeranek
FARSZ
Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę lub szatkujemy i dodatkowo siekamy.
Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek.
Mieszamy,
Białą kiełbasę wyciągamy z jelita, i najlepiej palcami miażdżymy na masę.
Dodajemy do cebulki i czosnku. Mieszamy i chwile smażymy.
Doprawiamy do smaku pieprzem oraz wegetą.
Studzimy.
CIASTO
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Czyli do mąki dajemy olej, sól oraz wrzącą wodę-mieszamy-zrobi się coś na kształt kluchy. Zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia i zagniatamy ciasto-po chwili zrobi się cudownie gładkie, błyszczące i elastyczne. Jak się klei -podsypujemy mąką.
Ciasto w finalnej formie ma być miękkie, ale nie kleiste :-) Ja podczas wyrabiania dość sporo podsypuję mąką.
Blat podsypujemy mąką-wałkujemy cienko, wykrawamy koła, dajemy do środka nie dużo farszu, sklejamy.
*ja zakupiłam sobie w sklepie gospodarstwa domowego taki przyrząd do sklejania pierogów. Podejrzewam, że większość z Was już taki posiada, dla mnie było to odkrycie :P
dzięki temu klejenie pierogów-zwykle żmudne i monotonne szło ekspresowo :-)
Koszt około 3 zł, a wygoda nie do opisania :-) Zrobienie pierogów zajęło mi tylko 1 godzinę :-)
Gdy pierogi będą gotowe, ja swoje układałam na ściereczce, nie bezpośrednio na blacie-żeby się nie poprzyklejały. Hehe pierogowe szaleństwo :D
Pierogi wrzucamy do garnka z gotującą się wodą-woda musi być osolona i ja dałam troszkę oleju, żeby mi się pierogi nie posklejały.
Gotujemy do momentu zagotowania i wypłynięcia.
Odcedzamy i gotowe.
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę.
Pierogi polewamy masłem z cebulką oraz posypujemy majerankiem.
I gotowe :-)
Te pierogi są rewelacyjne. Farsz z białej kiełbasy mega pyszny :-)
Polecam i smacznego :-)
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie i zachęcam do wypróbowania :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńŚwietny przepis, na pewno dobrze sprawdzi się na halloweenowej imprezie dla moich znajomych :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się sprawdzi i będzie smakować :-) Udanej imprezki życzę i pozdrawiam :-)
UsuńWitam serdecznie ja robie z podobnego przepisu ciasto i nie wiem gdzie robię błąd ponieważ zawsze wychodzą mi ciemne pierogi po ugotowaniu może to wina mąki może Pani ma jakiś patent
OdpowiedzUsuńZbyt cienko wałkowane - tak myślę - i prześwituje farsz
UsuńCzy ktoś robił ciasto z tego przepisu? Uważam,że proporcja wody do mąki jest za duża. Ciasto będzie za rzadkie.
OdpowiedzUsuńNa początek prosiłabym o dokładne czytanie przepisu. Jest to tzw ciasto parzone "Z podanych składników zagniatamy ciasto. Czyli do mąki dajemy olej, sól oraz wrzącą wodę-mieszamy-zrobi się coś na kształt kluchy. Zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia i zagniatamy ciasto-po chwili zrobi się cudownie gładkie, błyszczące i elastyczne. Jak się klei -podsypujemy mąką.
UsuńCiasto w finalnej formie ma być miękkie, ale nie kleiste :-) Ja podczas wyrabiania dość sporo podsypuję mąką." proszę się nie bać ciasto wychodzi super :) Polecam
Pani Kasiu, ciasto przebiło ciasto na pierogi mojej mamy i teściowej. To jakaś magia, jest mięciutkie, super się rozwałkowuje, skleja. Sama przyjemność. Teraz pierogi będą codziennie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że jest Pani zadowolona z przepisu. Tez robię pierogi tylko z niego :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńUwielbiam takie pierogi!
OdpowiedzUsuń