.

.

poniedziałek, 3 października 2016

Zupa krem z dyni z domowymi grzankami

Witam Kochani tego jesiennego popołudnia


Jako, że ostatnio było sporo słodkości, czas na coś nie słodkiego :P 

Wraz z nadejściem jesieni mamy do dyspozycji warzywo, które jest wręcz jej symbolem.
Mowa o dyni. Można z niej przygotować wiele fajnych dań, jak np placuszki, przetwory czy najbardziej popularną zupę. I dziś właśnie chcę Wam przedstawić mój przepis na rozgrzewającą i sytą zupę krem z dyni.


SKŁADNIKI


ZUPA 
-około 1-1,5  litra wywaru mięsnego (może być z udek z kurczaka)
-1200 g dyni (może być hokkaido-mała czerwona)
-4 małe marchewki
-5 średnich ziemniaków
-2 ząbki czosnku
-1 duża cebula
-trochę oleju
-sól
- pieprz 
- 2 łyżeczki curry 
-1 łyżeczka kurkumy
-2 łyżki cukru


GRZANKI

-5 kromek czerstwego chleba krojonego
-4 łyżki masła
-2 łyżeczki ziół prowansalskich 


Z dyni wyciągamy pestki, kroimy ją na niewielkie kawałki.

Cebulę szatkujemy, marchew również, dodajemy czosnek i dodajemy trochę oleju-podsmażamy.

Następnie dodajemy dynię oraz pokrojone na niewielkie kawałki obrane ziemniaki.

Całość zalewamy wywarem i dusimy. 


Dusimy do momentu aż dynia będzie miękka.

Ściągamy z ognia, miksujemy blenderem na gładki krem.



Jak zupa jest zbyt gęsta można dodać przegotowanego mleka lub przegotowanej wody. 
Dodajemy przyprawy -mieszamy i gotowe :-)

Zupa jest bardzo smaczna, syta i pożywna. 

GRZANKI


Czerstwe kromki chleba kroimy w kostkę, mieszamy z roztopionym masłem i ziołami prowansalskimi.




Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru.


Podczas pieczenia mieszamy grzanki by się upiekły z każdej strony.


Zupę podajemy z grzankami :-) 






I gotowe-pyszne danie na jesienny obiad :-)
Polecam i życzę smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz