.

.

środa, 2 listopada 2016

Tort śmietankowo -kokosowy princessa

Witam Kochani

Październik się skończył, mamy dziś zaduszki, bardzo refleksyjny dzień, w którym wspominamy naszych bliskich zmarłych. 

Ja jednak chcę wrócić pamięcią do ostatnich dni października, a dokładnie 28 kiedy to moja mama obchodzi urodziny. 

A jak urodziny-to i tort :-)

W tym roku przygotowałam dla mamy super torcik o smaku śmietnakowo-kokosowym.Nazwałam do princessa :-) 

Tort ten jest dla mnie wyjątkowy, ponieważ postanowiłam zrobić pierwszy raz w życiu czekoladową kokardę do jego ozdobienia i wyszła mi ;-) Także sukces. Pierwszy raz też temperowałam czekoladę :-) 

Tort wyglądał bardzo pięknie, super smakował. Był bardzo leciutki. 


Ale dość pisaniny przejdźmy to konkretów 


SKŁADNIKI

przepis na małą tortownicę 18-20cm

BISZKOPT

-5 jajek
-5 łyżek cukru
-3/4 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM

-350ml śmietany 30-36%
-2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

-trochę likieru kokosowego do naponczowania biszkopta
-2 wafelki  kokosowe (np princessa)
-dowolne ozdoby


Przygotowanie tortu jest bardzo proste, szybki i przyjemne :)

Najpierw robimy biszkopt.


Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia-boków niczym nie smarujemy.


Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę-dodajemy cukier, potem żółtka, potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i  bardzo delikatnie mieszamy.

Wylewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka. 

Gdy wbijemy patyczek i jest suchy wyciągamy biszkopt z piekarnika i zrzucamy go z niewielkiej wysokości na podłogę-ze trzy razy :-)  tzw. biszkopt rzucany :-) 

Powietrze wyjdzie i biszkopt nie opadnie.

Nożem odważamy boki i wyciągamy biszkopt z tortownicy do wystudzenia.

Jak biszkopt będzie zimny kroimy go na trzy spody.





Schłodzoną śmietanę 30 lub 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę.


Zimne spody ponczujemy niewielką ilością likieru kokosowego, przekładamy cienko śmietaną. 

Potem cały tort smarujemy śmietaną.

Wafelki kokosowe mielimy w malakserze lub rozdrabniamy wałkiem na bardzo drobno. I obtaczamy nimi boki tortu.




Tort dekorujemy według własnej inwencji :-)  Ja tylko porobiłam rozety z bitej śmietany, udekorowałam je kuleczkami i na środek dałam kokardę :-) 

I gotowe 

Tort jest przepyszny-bardzo leciutki z delikatną nuta kokosa :-)






















Polecam i życzę smacznego. 

4 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę smakowicie !! :) Fajny pomysł z likierem kokosowym. Ja przygotowując tort typu princessa , zdecydowałam się na tradycyjne nasączenie biszkopta. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chciałam uzyskać możliwie najwięcej aromatu i smaku kokosa. A jak widać, nie daję do tortu wiórek, bo moja mama ich ie lubi. Lubi kokosa, ale wiórek nie :D Likier bardzo pasuje :-) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. A czy te proporcje beda dobre na prostokatna blaszke 25 na 20?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej trochę za małe, trzeba troszkę zwiększyć- biszkopt 6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyzek mąki, 1,5 łyżeczki proszku do piecz

      krem 400-500ml śmietanki, 2,5 łyżki cukru pudru i powinno być ok :-)

      Usuń