dziś coś bardzo szybkiego, prostego, ale przepysznego.
Ciasteczka, które mnie urzekły, są rewelacyjne.Bardzo kruchutkie,z prażonymi orzechami włoskimi i powidłami, polecam :-)
SKŁADNIKI
CIASTO
1,5 szkl mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru-płaskie
100 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka śmietany 18%
PRAŻONE ORZECHY
150g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
20g g masła
2 łyżeczki cukru pudru
DODATKOWO
powidła śliwkowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 40 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy orzechy.
Orzechy siekamy na drobno.
do garnka dajemy masło, miód oraz cukier puder-podgrzewamy i mieszamy.
Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy orzechy-mieszamy i ściągamy z ognia.
ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy kieliszkiem od szampana kółka.
Najpierw pieczemy kółka same-około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie wycinamy tyle samo kółek i dajemy na nie orzechy,
Pieczemy.
Po wystudzeniu składamy ciasteczka.
Kółko bez orzechów smarujemy powidłami, następnie przyklejamy do niego kółeczko z orzechami i gotowe :-)
Pyszne i bardzo proste ciasteczka.
Polecam i życzę smacznego :-) Są idealne na jesienne, długie wieczory przy kawce czy herbatce :-)
Ojej, ale pysznie wyglądają, aż chce się je chrupać :))
OdpowiedzUsuńdziękuję :-) Polecam zrobić, są pyszne :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńWitam. Śmietanę słodką czy kwaśną?
UsuńNie spotkałam się ze słodką 18%. Do ciastek dodajemy śmietanę kwaśną 18%
Usuń