Witam Kochani
Dziś bardzo szybki, łatwy, wręcz podstawowy przepis na specjał kuchni śląskiej-czyli kluski śląskie z dziurką :P
Są mięciutkie, wspaniale smakują z sosem grzybowym :-)
Przepisu konkretnego nie ma , trzeba się tylko ściśle trzymać proporcji.
SKŁADNIKI
-ugotowane ziemniaki
-mąka ziemniaczana
-2 jajka
-troszkę soli do smaku
-łyżeczka cukru-(można pominąć)
Ziemniaki gotujemy i ostudzone przepuszczamy przez praskę.
Następnie dajemy je do miski ugniatamy na dnie i dzielmy nożem na 4 części.
jedną część wyciągamy i w jej miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wyjętą część ziemniaków, jajka, sól, cukier i zagniatamy ciasto.
Z ciasta formujemy kluseczki z dziurką.
Następnie gotujemy je wrzucając na gotującą się wodę. Gotujemy do wypłynięcia.
Podajemy z sosem :-)
I gotowe.
Smacznego
z sosikiem pycha !
OdpowiedzUsuńmniam mniam :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA co robimy z 1/4 ziemniaków?
OdpowiedzUsuńZagniatamy z pozostałymi ziemniakami, mąką i jajkami. Kluski śląskie można również zrobić bez jajek. Ziemniaki i mąka ziemniaczana. Są równie dobre, jeśli nie lepsze. Ślązaczki dzielą się na te, które które dają jajka do masy i te, które robią kluski bez jajek. Każda jest przekonana, że jej kluski są najlepsze.
Usuńprosze dokładnie czytać przepis-tam wszystko jest napisane :-)
Usuńnigdy nie robiłam klusek śląskich z jajkami i szczerze to boje się co mogłoby mi z tego wyjść :D ale smak mam teraz ogromnego!! jutro na obiad śląskie :D
OdpowiedzUsuńJA znowu nigdy nie robiłam bez jajek ;P Cóż każdy robi jak chce i jak mu wychodzi. Pozdrawiam
UsuńJa robię tak jak w tym przepisie... oprócz cukru. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńcukier można pominąć, ja dodaję malutko do smaku, ale nie zawsze :-)
Usuńa mnie mama mówiła i tak robię [ ziemniaki jak ugotuję dzielę masę na trzy i jedną część mąka kartoflana bez jajek rozrzedzają ciasto i bez cukru wodę do gotowania zasalam ]
OdpowiedzUsuńkażdy sposób jest dobry,ja zawsze dodaję jajka ,robię tak od zawsze :) Pozdrawiam
Usuńjestem ze Slaska i nigdy w zyciu nie slyszalam zeby ktos dodawal cukier do ciasta!
OdpowiedzUsuńni rozumiem po co ten wykrzyknik? Ja podaje a blogu swoje sprawdzone przepisy i podaję jak ja robię, na taką ilość łyżeczka cukru nie zmienia smaku tylko go lekko poprawia...
UsuńJa nie studzę ziemniaków a jeśli dodaję jajka to tylko żółtka. Czyli wybór jest. Smacznego
OdpowiedzUsuńZawsze można zagniatać gorące ciasto...ile ludzi tyle sposobów :) Ja tam wolę ostudzić ziemniaki :) lepiej się z nimi pracuje.
UsuńMam chec na kluski Slaskie ale nie mam maki ziemniaczanej. Czy ze zwykla maka wyjda?
OdpowiedzUsuńNiestety mąka ziemniaczana to najważniejszy składnik. Bez niej będą zwykłe kluchy a nie kluski śląskie :) Można kupić skrobię ziemniaczaną.
UsuńZ mąka pszenna to po prostu kopytka :-)
OdpowiedzUsuńA jakie proporcje wszystkich składników.
OdpowiedzUsuńJa robię tak samo dodając jeszcze trochę budyniu śmietankowego lub waniliowego. Kluski mają swój smak wtedy!!
OdpowiedzUsuńOK , ale wtedy nie nadają się do dań mięsnych,u mnie przepis ten sam ale dodaję żółtka.
UsuńIle ziemniaków i ile mąki ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuń