.

.

czwartek, 9 lutego 2017

kruche ciasteczka kakaowo-waniliowe z sercem

Witam kochani tego zimowego wieczora
Ostatnio na blogach kulinarnych pełno jest serduszek,różu i miłości-u mnie nie może być inaczej :-)


Zapraszam na proste ale efektowne ciasteczka idealne na Walentynki,ale i do codziennej kawki :-)Robi się je łatwo szybko i przyjemnie :-) 

2 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml)
1 płaska  łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru-płaskie
120 g miękkiego masła 
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
1 płaska łyżka kakao


Z podanych składników (oprócz kakao) zagniatamy ciasto.


Dzielimy je a dwie równe części i do jednej z nich dodajemy płaską łyżkę kakao-zagniatamy.

Ciasto odstawiamy na 15 minut do lodówki.

Następnie podsypujemy blat mąką, wałkujemy i wykrawamy szklanką koła. Zarówno z kakaowej części jak i z białej.


Następnie w każdym kółku wycinamy serduszko (lub dowolny kształt) i zamieniamy miejscami-czyli serduszko z jasnego ciasta wkładamy na miejsce serduszka ciemnego ciastka. 


Tak postępujemy z całym ciastem .Mi z podanych proporcji wyszło 30 ciastek
 Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

I gotowe :-) 








Ciasteczka są kruchutkie i pyszne :-) Polecam nie tylko na walentynki :-) 

3 komentarze:

  1. Wyglądają uroczo! Idealne z okazji zbliżających się Walentynek. Uwielbiam tego typu ciasteczka do kawy i herbaty:) Myślę, że przepis warty uwagi, a i tego dnia możemy nie liczyć kalorii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z każdym słowem tego komentarza :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Urocze! Wyglądają naprawdę bardzo dobrze! Idealnie by pasowały do kuchennego, ozdobnego słoika.

    OdpowiedzUsuń