.

.

czwartek, 16 lutego 2017

Ciasto Marysieńka -z kremem i orzechami

Witam Kochani tego pięknego,słonecznego dnia :-)

Powietrze powoli zaczyna pachnąć wiosną. Pięknie świeci słoneczko,ptaszki śpiewają i jest jakieś 10 stopni na plusie :-) Zobaczymy czy to tylko przejściowy kaprys pogody czy koniec zimy :-)


Dawno na blogu nie było żadnego ciasta,dlatego dziś mam dla Was przepis na pyszne i bardzo łatwe ciasto z dźwięcznej nazwie "Marysieńka" :-)

Jest to ciasto składające się z kilku warstw-pierwsza z nich to kakaowy delikatny biszkopt,druga-krem,kolejna-ciasto z miodem i orzechami a bazie białek-najlepsze :D potem znów warstwa kemu i na koniec druga połowa kakaowego biszkoptu :-) Całość jest polana czekoladą i posypana orzechami.

Ciasto jest wspaniałe,wbrew pozorom robi się je łatwo,szybko i przyjemnie :-)

Polecam


SKŁADNIKI

*przepis na blaszkę 25x25cm

KAKAOWY BISZKOPT

-5 jajek
-0,5 szkl cukru (szklanka 250ml)
-1,5 łyżki kakao
-5 łyżek mąki pszennej tortowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

CIASTO Z ORZECHAMI

-200g orzechów włoskich posiekanych dość drobno
-4 białka (żółtka odkładamy  do kremu)
-3/4 szkl cukru
-2 łyżki płynnego miodu (można podgrzać w mikrofali i ostudzić)
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-łyżka mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM

-4 żółtka (z ciasta orzechowego)
-3/4 szklanki cukru
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
-2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
-1 opakowanie cukru waniliowego
-3 szklanki mleka
-200g masła lub margaryny

DODATKOWO

-1 tabliczka mlecznej czekolady
-20g masła
-3 łyżki mleka

BISZKOPT KAKAOWY


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno,dodajemy cukier i miksujemy chwilę do uzyskania błyszczącej masy,dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy mąkę,kakao,proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka) studzimy. Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.



CIASTO ORZECHOWE

4 białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier-miksujemy. Następnie dodajemy orzechy,mąki,proszek do pieczenia oraz miód i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.







Następnie przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i pieczemy na złoty kolor około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.



KREM

2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka-stawiamy na gazie.  W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą 0,5 szkl mleka,mąkę,cukier,żółtka,cukier waniliowy i budyń -wylewamy a gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy.



Masło lub margarynę temp. pokojowa miksujemy na puch-dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy.-krem gotowy :-)


Składanie ciasta rozpoczynamy od ciemnego biszkopta-na niego dajemy połowę kremu,potem ciasto orzechowe,potem drugą połowę masy,następnie drugi blat kakaowego biszkopta. Całość polewamy polewą (polewę przygotowujemy następująco: do miski  nad kąpielą wodną dajemy połamaną czekoladę,masło oraz mleko-i co chwilę mieszamy do rozpuszczenia i połączenia)









Posypujemy orzechami i wstawiamy do lodówki na całą noc.

I gotowe :-)

Bardzo pyszne ciasto,piekłam je na weekend i znikło ekspresowo :P




Polecam i życzę udanych wypieków :-)   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz