.

.

wtorek, 28 lutego 2017

pyszne obwarzanki z makiem (PRAWIE JAK KRAKOWSKIE)

Witam kochani tego ciepłego zimowego dnia

Dziś był iście wiosenny dzień 14 stopni. 
Już jutro marzec, popielec i początek wielkiego postu. Jak ten czas leci...Jeszcze miesiąc temu miałam w domu choinkę a tu już post, ani się obejrzymy a będzie Wielkanoc :-)

ale do rzeczy :-)

ostatnio naszła mnie ochota na obwarzanka, spróbowałam zrobić i wyszło bardzo zadowalająco.

wiadomo-nie wyszło identycznie jak tradycyjny obwarzanek ale brat mówi, że te oje są nawet lepsze :D  czy lepsze cóż=musicie spróbować. Są pyszne i bardzo podobne w smaku do krakowskich 

Zaczynamy

SKŁADNIKI na 8 sztuk

-2 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania
-2 dkg świeżych drożdży
-200ml ciepłej wody 
-1 czubata łyżka cukru
-2 łyżeczki soli
-5 dkg margaryny lub masła (rozpuszczone i ostudzone)
-trochę maku do posypania obwarzanków
-białko do posmarowania obwarzanków

DO OBWARZANIA

-1 litr wody
-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
-pół łyżki miodu


Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki-mieszamy.

Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.

Dodajemy sól, mąkę,masło lub margarynę (rozpuszczone i przestudzone) 
wyrabiamy ciasto-jak się klei podsypujemy mąką.

Ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Dzielimy na 8 części, każda c

zęść rolujemy na cienki wałek, składamy go na pół i zawijamy.

Sklejamy by tworzył okrąg.



W garnku zagotowujemy 1 litr wody, jak już się będzie gotował dodajemy miód oraz sodę i wkładamy po obwarzanku i gotujemy chwilkę z jednej i drugiej strony.  Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

* w tym momencie obwarzanki nie wyglądają zachęcająco-jak kluski ale tak ma być. Dzięki temu zabiegowi zwanemu "obwarzanie" będą miały chrupiącą skórkę.




Następnie obwarzanki smarujemy białkiem i posypujemy makiem. (można serem,sezamem, solą)

I wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy na ciemno złocisty kolor.



I gotowe :-)

Są wspaniałe, bardzo pyszne, łatwe i długo świeże oraz bardzo podobne w smaku do tych krakowskich.





Polecam serdecznie :-) i życzę smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz