Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym ciastem, które łączy w sobie te cechy, które najbardziej lubię: pięknie wygląda, jest łatwe w wykonaniu, jest pyszne i ma mleko w proszku, które uwielbiam :-) Ciasto dodatkowo ma świetną nazwę-góra lodowa. W przekroju faktycznie przypomina górę lodową.
Polecam Wam to ciasto, jest wspaniałe i przepięknie prezentuje się na stole.
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
BISZKOPT
-5 jajek
-0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml)
-5 łyżek mąki pszennej tortowej
-1 łyżka kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
-3 szklanki mleka (szklanka 250ml)
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-2 żółtka
-1 łyżka cukru waniliowego
-1 płaska łyżka mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-250g masła lub margaryny
KREM II
-200g masła lub margaryny
-200 ml wody
-0,5 szklanki cukru
-2 szklanki mleka w proszku pełnego +1 łyżka
-1 łyżka kakao
-opakowanie małych okrągłych biszkoptów około 200g
PONCZ *opcjonalnie
-0,5 szkl wody
-4 łyżki wódki
-1 łyżka cukru
(składniki wymieszać)
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.
Wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa blaty.
KREM
2,5 szklanki mleka zagotowujemy w garnku, a resztę składników oprócz masła miksujemy w 0,5 szklanki mleka. Wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Masło lub margarynę miksujemy na puch i dodajemy do niej po łyżce ostudzonego budyniu.
I krem gotowy :-)
KREM II
Masło lub margarynę dajemy do garnka wraz z cukrem oraz wodą-zagotowujemy-studzimy.
Dodajemy 2 szklanki mleka w proszku i miksujemy.
Powstałą masę dzielimy na pół-do jednej połowy dodajemy jeszcze łyżkę mleka w proszku a do drugiej łyżkę kakao-miksujemy.
Biszkopty kroimy na połówki
SKŁADANIE CIASTA
Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy i dajemy połowę kremu.
Przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i nakładamy drugą połowę kremu. Następnie układamy połówki biszkoptów cieciem do dołu tak by stały pionowo.
Następnie wylewamy naprzemiennie masy z mlekiem w proszku, wyrównujemy, możemy lekko uderzyć blaszką o blat żeby masy wpłynęły w szczeliny pomiędzy biszkoptami.
I gotowe :-)
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto pięknie wygląda, jest pyszne i bardzo Wam je polecam.
Życzę udanych wypieków i smacznego :-)
Bardzo efektownie się prezentuje, jestem pewna, że smakowało wybornie :)
OdpowiedzUsuńnawet bardzo :-)
Usuńbardzo fajne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńBardzo pysznie to wygląda. Lubię biszkoptowe przepisy, muszę to spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, to ciasto zachwyca wyglądem i smakiem :)
UsuńCiasto super przepis na pewno upiekę izapraszam na blog
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiasto pyszne ale ta masa z mleka w proszku jakaś trochę rzadka
OdpowiedzUsuńKurcze, a mi zawsze wychodzi wręcz gęsta, w lodówce powinna stężeć
UsuńMega pyszne to jest ciasto według mnie.Chyba sobie go zrobię.
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie :)
Usuń