.

.

wtorek, 7 marca 2017

ciasto Góra lodowa (z mlekiem w proszku)

Witam Kochani tego ciepłego słonecznego dnia :-)


Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym ciastem, które łączy w sobie te cechy, które najbardziej lubię: pięknie wygląda, jest łatwe w wykonaniu, jest pyszne i ma mleko w proszku, które uwielbiam :-) Ciasto dodatkowo ma świetną nazwę-góra lodowa. W przekroju faktycznie przypomina górę lodową.

Polecam Wam to ciasto, jest wspaniałe i przepięknie prezentuje się na stole.


SKŁADNIKI

*przepis na blaszkę 25x25cm

BISZKOPT

-5 jajek
-0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml)
-5 łyżek mąki pszennej tortowej
-1 łyżka kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM

-3 szklanki mleka (szklanka 250ml)
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-2 żółtka
-1 łyżka cukru waniliowego
-1 płaska łyżka mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-250g masła lub margaryny

KREM II

-200g masła lub margaryny
-200 ml wody
-0,5 szklanki cukru
-2 szklanki mleka w proszku pełnego +1 łyżka
-1 łyżka kakao
-opakowanie małych okrągłych biszkoptów około 200g

PONCZ *opcjonalnie
-0,5 szkl wody
-4 łyżki wódki
-1 łyżka cukru
(składniki wymieszać)


Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.


Wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa blaty.



KREM 

2,5 szklanki mleka zagotowujemy w garnku, a resztę składników oprócz masła miksujemy w 0,5 szklanki mleka. Wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Masło lub margarynę miksujemy na puch i dodajemy do niej po łyżce ostudzonego budyniu. 
I krem gotowy :-)



KREM II

Masło lub margarynę dajemy do garnka wraz z cukrem oraz wodą-zagotowujemy-studzimy.

Dodajemy 2 szklanki mleka w proszku i miksujemy.

Powstałą masę dzielimy na pół-do jednej połowy dodajemy jeszcze łyżkę mleka w proszku a do drugiej łyżkę kakao-miksujemy.


Biszkopty kroimy na połówki


SKŁADANIE CIASTA

Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy i dajemy połowę kremu.
Przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i nakładamy drugą połowę kremu. Następnie układamy połówki biszkoptów cieciem do dołu tak by stały pionowo.



Następnie wylewamy naprzemiennie masy z mlekiem w proszku, wyrównujemy, możemy lekko uderzyć blaszką o blat żeby masy wpłynęły w szczeliny pomiędzy biszkoptami.



I gotowe :-)

Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Ciasto pięknie wygląda, jest pyszne i bardzo Wam je polecam.















Życzę udanych wypieków i smacznego :-)  

6 komentarzy:

  1. Bardzo efektownie się prezentuje, jestem pewna, że smakowało wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pysznie to wygląda. Lubię biszkoptowe przepisy, muszę to spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto super przepis na pewno upiekę izapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń