.

.

czwartek, 30 marca 2017

Sernik na zimno kryształek (z galaretkami) Lekki i pyszny :-)

Witam Kochani tego wiosennego dnia

dziś przychodzę do Was z bardzo prostym i iście wiosennym ciastem o dźwięcznej nazwie Kryształek :-)

Ciasto ślicznie wygląda w przekroju, jest kolorowe, lekkie i szybkie w przygotowaniu.Połączenie ptasiego mleczka z sernikiem na zimno. Polecam :-) 


SKŁADNIKI

*przepis na blaszkę 25x25cm

BISZKOPT

-6 jajek
-5 łyżek cukru
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

-1 kubeczek śmietanki 30% czyli 330g
-400g serka waniliowego homogenizowanego
-2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 125ml wody

DODATKOWO

-2 galaretki o różnych kolorach (u mnie truskawkowa i pomarańczowa)



Przygotowanie ciasta polecam zacząć od przygotowania galaretek (najlepiej zrobić to sobie poprzedniego dnia wieczorem, tak by zdążyły spokojnie i dokładnie stężeć)

Każdą z galaretek dokładnie rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. 
Ostudzone wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia)

Następnego dnia wyciągamy galaretki z pojemników i kroimy na dość sporą kostkę.



BISZKOPT


Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. 



Przelewamy ciasto do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. 



Pieczemy około 25 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt studzimy  kroimy na dwa blaty.

MASA

Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Studzimy-żelatyna musi być płynna ale zimna.

śmietankę 30 % ubijamy chwilę-tak by się napuszyła ale nie była całkowicie sztywna, dodajemy serek i na koniec żelatynę. Odkładamy troszeczkę masy do polania ciasta a do reszty dodajemy pokrojone galaretki.
Mieszamy delikatnie i wykładamy masę na spód biszkopta. 

Następnie przykrywamy drugim spodem, i smarujemy odłożoną częścią masy.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i gotowe :-)


Ciasto wygląda ślicznie, wiosennie, kolorowo. Po przekrojeniu w masie błyszczą się galaretkowe kryształki-stąd jego nazwa. 

Polecam, jest leciutkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne :-)












Smacznego! 




7 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Aż chce się je schrupać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam-ciasto idealne na ciepłe dni-leciutkie i na zimno :-) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mam pytanie czy zamiast żelatyny można do masy dodać rozpuszczoną galaretkę, czy robiła tak pani kiedyś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można,jak najbardziej,ale galaretkę proszę rozpuścić w 200ml wody

      Usuń
  3. Bardzo dziękuję za odpowiedź, ciasto planuję zrobić na święta, gratuluję wspaniałego bloga i przepisów a także wygranych w konkursach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto smaczne,sprawdzony przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko