dziś przychodzę do Was z bardzo prostym i iście wiosennym ciastem o dźwięcznej nazwie Kryształek :-)
Ciasto ślicznie wygląda w przekroju, jest kolorowe, lekkie i szybkie w przygotowaniu.Połączenie ptasiego mleczka z sernikiem na zimno. Polecam :-)
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
BISZKOPT
-6 jajek
-5 łyżek cukru
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
-1 kubeczek śmietanki 30% czyli 330g
-400g serka waniliowego homogenizowanego
-2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 125ml wody
DODATKOWO
-2 galaretki o różnych kolorach (u mnie truskawkowa i pomarańczowa)
Przygotowanie ciasta polecam zacząć od przygotowania galaretek (najlepiej zrobić to sobie poprzedniego dnia wieczorem, tak by zdążyły spokojnie i dokładnie stężeć)
Każdą z galaretek dokładnie rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody.
Ostudzone wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia)
Następnego dnia wyciągamy galaretki z pojemników i kroimy na dość sporą kostkę.
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
Przelewamy ciasto do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Pieczemy około 25 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt studzimy kroimy na dwa blaty.
MASA
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Studzimy-żelatyna musi być płynna ale zimna.
śmietankę 30 % ubijamy chwilę-tak by się napuszyła ale nie była całkowicie sztywna, dodajemy serek i na koniec żelatynę. Odkładamy troszeczkę masy do polania ciasta a do reszty dodajemy pokrojone galaretki.
Mieszamy delikatnie i wykładamy masę na spód biszkopta.
Następnie przykrywamy drugim spodem, i smarujemy odłożoną częścią masy.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i gotowe :-)
Ciasto wygląda ślicznie, wiosennie, kolorowo. Po przekrojeniu w masie błyszczą się galaretkowe kryształki-stąd jego nazwa.
Polecam, jest leciutkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne :-)
Smacznego!
Wygląda przepysznie! Aż chce się je schrupać :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam-ciasto idealne na ciepłe dni-leciutkie i na zimno :-) Pozdrawiam
UsuńPyszne ��
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy zamiast żelatyny można do masy dodać rozpuszczoną galaretkę, czy robiła tak pani kiedyś?
OdpowiedzUsuńmożna,jak najbardziej,ale galaretkę proszę rozpuścić w 200ml wody
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź, ciasto planuję zrobić na święta, gratuluję wspaniałego bloga i przepisów a także wygranych w konkursach.
OdpowiedzUsuńCiasto smaczne,sprawdzony przepis
OdpowiedzUsuń