Ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie, bardzo Wam je polecam, jest wspaniałe. Składa się z kilku warstw-kakaowego biszkopta, masy z mlekiem w proszku i serkiem homogenizowanym, biszkoptów nasączonych alkoholem i kawą. Polecam bo warto :-)
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
BISZKOPT
-5 jajek
-0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml)
-5 łyżek mąki pszennej tortowej
-1 łyżka kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
-250g masła lub margaryny
-0,5 szkl cukru pudru
-400g serka homogenizowanego waniliowego
-2 szklanki mleka w proszku pełnego
PONCZ
-0,5 szkl wody
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-2 łyżki wódki lub rumu
DODATKOWO
-opakowanie okrągłych biszkoptów około 400g
Biszkopt
Blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą.
Białka oddzielamy od żółtek-ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, potem żółtka. na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Wylewamy do blaszki, pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka w temp 180 stopni. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty.
PONCZ
składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia kawy.
KREM
Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy cukier puder-miksujemy.
Następnie dodajemy cały serek i mleko w proszku i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach do połączenia składników.
SKŁADANIE CIASTA
Pierwszy blat biszkoptowy ponczujemy i wykładamy na niego 1/3 masy.
Następnie układamy na masie zamoczone w ponczu biszkopty.
Na nie dajemy trochę masy i przykrywamy drugim spodem. Ponczujemy i dajemy resztę masy. Na koniec dajemy znów warstwę naponczowanych biszkoptów. Ciasto na koniec posypujemy kakao.
Wstawiamy na noc do lodówki i gotowe :-)
Jest wspaniałe, rozpływa się w ustach, a krem z dodatkiem mleka w proszku-pyszny :-)Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków.
Czy te biszkopty na wierzchu nie będą suche ?? może to zalać galaretką ?
OdpowiedzUsuńBiszkopty na górze jak również te w środku są napoczowane,więc absolutnie nie są suche. Nie polecam galaretki do tego ciasta-po prostu tu nie pasuje,tylko zepsułaby smak. Polecam trzymać się przepisu-ciasto wychodzi wspaniałe :-)
UsuńCieszę się :-) Ciasto jest rewelacyjne-kawa,mleko w proszku,serek-czyż może być coś lepszego :-)
OdpowiedzUsuńjakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńProsze dokładnie czytać przepis. wszystko jest podane :) 25x25 cm
Usuńjakoś mało tej mąki...
OdpowiedzUsuńMuszą to być "pełne łyżki"
UsuńTakie ciasto bym sobie robił na każdy weekend jakbym miał czas.
OdpowiedzUsuń:) w takim razie życze więcej czasu na słodkie przyjemności :) Pozdrawiam
UsuńJaką ilość składników użyć na blaszkę 25x 35 ?
OdpowiedzUsuń