dziś przychodzę do Was z bardzo łatwym i pysznym ciastem.
Łączy ono w sobie smak kawy cappuccino oraz orzechów. Jest wilgotne i bardzo smaczne,polecam gorąco :)
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
CIASTO ORZECHOWE
5 jajek
3/4 szkl cukru
200 g zmielonych drobno orzechów włoskich
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki kakao
8 łyżek oleju
8 łyżek wody
1 szklanka mąki pszennej tortowej
KREM
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
1 łyżka mąki
3/4 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250g masła lub margaryny
4 łyżki kawy cappuccino
POLEWA
50g czekolady mlecznej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
łyżeczka kakao
PONCZ
Łyżka kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki wody
2 łyżki wódki
CIASTO ORZECHOWE
Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia-miksujemy,dodajemy zmielone orzechy i wodę oraz olej-miksujemy.
Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy do suchego patyczka około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Studzimy i kroimy na dwa spody
KREM
2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.
W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą 0,5 szkl mleka,budynie (proszek)
cukier,cukier waniliowy oraz mąkę i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia i studzimy.
W misce ucieramy masło lub margarynę na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu,na koniec dodajemy kawę cappuccino.
(przed dołożeniem kawy można odłożyć sobie trochę kremu do dekoracji)
Spód ciasta ponczujemy (składniki ponczu mieszamy ze sobą) wykładamy krem i przykrywamy drugim spodem
Ponczujemy.
Polewa
składniki na polewę dajemy do miski -najlepiej szklanej lub metalowej i umieszczamy nad garnkiem z wrzątkiem,mieszamy do połączenia się składników.
polewę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Można również udekorować ciasto według własnej inwencji :)
Ja zrobiłam rozetki z masy i powkładałam w nie połówki orzechów.
Ciasto powinno poleżeć noc w lodówce.
Jest pyszne,wilgotne i aromatyczne
Polecam gorąco :)
Wow😍moje smaczki...Zapisuje już😋
OdpowiedzUsuńWow😍moje smaczki...Zapisuje już😋
OdpowiedzUsuńPolecam;)
UsuńPyszne napewno upiekę
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło świetnie, użyłam produktów z Melvitu http://melvit.pl/ żeby były jeszcze lepsze. Polecam przepis jak najbardziej każdemu.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę super, może zrobie też:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyszło.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńDo kremu jaką dodajemy mąkę?
OdpowiedzUsuńTa kawa cappuccino to wsypujemy do masy budyniowej 4łyżeczki sproszkowanej kawy cappuccino czy 4łyżeczki kawy cappuccino ma być przygotowana jak do wypici i ją przelewamy do masy budyniowej?
UsuńDodajemy kawę cappuccino w proszku, gdyby było inaczej zapewniam, że napisałabym o tym w przepisie :)
UsuńCiasto rewelacja. Robię 2 raz. Przepyszne 👌❤
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńZrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńpolecam gorąco :)
UsuńWygląda pysznie😋
OdpowiedzUsuńdziękuję, polecam :)
UsuńWitam bardzo proszę o podpowiedź jaka woda do biszkoptu zimna czy ciepla ?
OdpowiedzUsuńzwykła, zimna z kranu
UsuńDziękuję dziś bedzie robiony pozdrawiam
UsuńDo kremu dodajemy make przenna czy ziemniaczana?
OdpowiedzUsuńa co to jest mąka "przenna"? :D
Usuńdo kremu dajemy zwykłą mąkę PSZENNĄ gdyby chodziło o ziemniaczaną było by to napisane
UsuńTo jest bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, ze smakuje :)
UsuńCiasto rewelacja, i nad proste polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba. Jest łatwe i na prawdę bardzo dobre :) Pozdrawiam
Usuń