.

.

czwartek, 24 sierpnia 2017

Ciasto orzechowe cappuccino

Witam Kochani

dziś przychodzę  do Was z bardzo łatwym i pysznym ciastem.
Łączy ono w sobie smak kawy cappuccino oraz orzechów. Jest wilgotne i bardzo smaczne,polecam gorąco :)




SKŁADNIKI

*przepis na blaszkę 25x25cm

CIASTO ORZECHOWE

5 jajek
3/4 szkl cukru
200 g zmielonych drobno orzechów włoskich
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki kakao
8 łyżek oleju
8 łyżek wody
1 szklanka mąki pszennej tortowej


KREM

3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
1 łyżka mąki
3/4 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250g masła lub  margaryny
4 łyżki kawy cappuccino

POLEWA

50g czekolady mlecznej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
łyżeczka kakao

PONCZ

Łyżka kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki wody
2 łyżki wódki


CIASTO ORZECHOWE

Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia-miksujemy,dodajemy zmielone orzechy i wodę oraz olej-miksujemy.
Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy do suchego patyczka około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni


Studzimy i kroimy na dwa spody


KREM

2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.
W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą 0,5 szkl mleka,budynie (proszek)
cukier,cukier waniliowy oraz mąkę i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia i studzimy.

W misce ucieramy masło lub margarynę na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu,na koniec dodajemy kawę cappuccino.
(przed dołożeniem kawy można odłożyć sobie trochę kremu do dekoracji)

Spód ciasta ponczujemy (składniki ponczu mieszamy ze sobą) wykładamy krem i przykrywamy drugim spodem


Ponczujemy.

Polewa

składniki na polewę dajemy do miski -najlepiej szklanej lub metalowej i umieszczamy nad garnkiem z wrzątkiem,mieszamy do połączenia się składników.
polewę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.


Można również udekorować ciasto według własnej inwencji :)
Ja zrobiłam rozetki z masy i powkładałam w nie połówki orzechów.
Ciasto powinno poleżeć noc w lodówce.






Jest pyszne,wilgotne i aromatyczne
Polecam gorąco :) 

27 komentarzy:

  1. Wow😍moje smaczki...Zapisuje już😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow😍moje smaczki...Zapisuje już😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyszło świetnie, użyłam produktów z Melvitu http://melvit.pl/ żeby były jeszcze lepsze. Polecam przepis jak najbardziej każdemu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę super, może zrobie też:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do kremu jaką dodajemy mąkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta kawa cappuccino to wsypujemy do masy budyniowej 4łyżeczki sproszkowanej kawy cappuccino czy 4łyżeczki kawy cappuccino ma być przygotowana jak do wypici i ją przelewamy do masy budyniowej?

      Usuń
    2. Dodajemy kawę cappuccino w proszku, gdyby było inaczej zapewniam, że napisałabym o tym w przepisie :)

      Usuń
  6. Ciasto rewelacja. Robię 2 raz. Przepyszne 👌❤

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam bardzo proszę o podpowiedź jaka woda do biszkoptu zimna czy ciepla ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Do kremu dodajemy make przenna czy ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do kremu dajemy zwykłą mąkę PSZENNĄ gdyby chodziło o ziemniaczaną było by to napisane

      Usuń
  9. Ciasto rewelacja, i nad proste polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba. Jest łatwe i na prawdę bardzo dobre :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko