Dziś przychodzę do Was z klasykiem ,którym jest sernik królewski.
Zawsze lubiłam taki sernik, kakaowe ciasto, pyszna masa. Przepis, który prezentuje ma wiele zalet, jest łatwy, szybki w przygotowaniu, pyszny i co najważniejsze-ZAWSZE się udaje, i pięknie wygląda. :-)
SKŁADNIKI:
*przepis na standardową dużą blaszkę około 22x35cm lub 25x40
KAKAOWE CIASTO:
-3-3,5 szkl. mąki (szklanka 250ml)
-4 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)
-czubata szklanka cukru
-3 czubate łyżki śmietany 12% lub 18%
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-około 250g masła lub margaryny (miękkiego, nawet wpół rozpuszczonego)
MASA SEROWA:
-ok. 1,30-1,50 kg sera białego półtłustego lub tłustego
-5 jajek
-250g masła lub margaryny
-szklanka cukru
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka)
-łyżka cukru waniliowego
DODATKOWO
-kilka kostek białej lub mlecznej czekolady
CIASTO
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia.
Mieszamy wszystko.
Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz pokrojoną na małe kawałki masło lub margarynę. (masło lub margarynę można też dać na chwilkę do mikrofali by była wpół rozpuszczona)
Ze wszystkiego zagniatamy ciasto, troszkę to trwa bo na początku ciasto zagniata się dość ciężko, ale potem już jest super :-)Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z ich wykładamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Drugą wstawiamy do zamrażarki lub lodówki.
MASA SEROWA
Na początek należy zmielić ser, oraz oddzielić białka od żółtek. Białka dokładamy do tych 4 co nam zostały z ciasta (potem będziemy je ubijać) :-)
Następnie do miski wrzucamy masło lub margarynę w temp. pokojowej, i cukier i ucieramy przez chwilę, następnie dodajemy po 1 żółtku i ser po dodaniu sera dodajemy budynie-proszek
i miksujemy bardzo dokładnie-masa serowa na tym etapie jest gęsta.
Na koniec ubijamy białka (4 sztuki z ciasta i 5 sztuk z masy) ze szczyptą soli. Białka delikatnie mieszamy z masą serową-nadadzą jej lekkość i puszystość.
Gotowa masa powinna być gładka i wyglądać mniej więcej tak :
Masę serową wykładamy na ciasto,wyrównujemy .
Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażarki i trzemy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na masę serową . Możemy też urywać kawałki ciasta ręką-jeśli ciasto było w lodówce.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika-grzanie góra-dół, i pieczemy około 55 minut.
Po wystudzeniu robimy na serniku niteczki białą czekoladą.
Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc by dobrze się schłodził
Jest wspaniały,kremowy
Bardzo gorąco Wam go polecam.
SMACZNEGO :)
Zapraszam jeszcze na film
Dobrze znany i bardzo lubiany ! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Dokładnie :) dziękuję
UsuńSernik, moje ulubione ciacho :)
OdpowiedzUsuńPod każdą postacią biorę i uciekam z talerzem ;)
Moje też :) uwaga bo Cię gonię :P
UsuńA ser z wiaderka np. president może być?
OdpowiedzUsuńNiestety ale do tego sernika nadaje sie tylko twaróg-nie z wiaderka.
UsuńA jaka jest różnica między tym z wiaderka?
UsuńA taka,że ser to ser-biały prawdziwy twaróg,masywny i sztywny. ser z wiaderka zwlaszcza president ma zbyt luźną. konsystencję i nadaje sie głównie do serników na zimno. sernik królewski robimy zawsze na prawdziwym twarogu. oczywiście jak pani chce może pani spróbować z serem z wiaderka ale ja nie odpowiadam za efekt :) na twarogu sernik wychodzi idealnie
UsuńZgadzam się z tą opinią bez dwóch zdań, różnica rażąca
UsuńWitam, wczoraj robiłam ten sernik z sera z wiaderka president, chciałam po prostu sprawdzić czy się uda. Udał się w 100 procentach. Dodałam tylko jeszcze do niego łyżkę mąki ziemniaczanej. Także z sera z wiaderka także wyjdzie. Pycha, dzięki za przepis
UsuńIle razy Pani mieliła ser?
OdpowiedzUsuń.ser mielimy raz
Usuńzapewniam,że gdybym mieliła więcej razy byłoby to napisane w przepisie.
Wspaniały ... chętnie bym zjadł
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam ale dałam ser z wiaderka, tyle że Włoszczowa nie Prezident i poczekamy na efekty godzinę😉😉😉Mam nadzieję, że się uda😊😀
OdpowiedzUsuńJeszcze nie upiekłam a już mi się przepis podoba....jutro upiekę. ..
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco. Ciasto na pewno wyjdzie i będzie smakować. Je ten sernik wręcz uwielbiam :)
UsuńA czy mogę "zmielić" ser blenderem?
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
UsuńWitam, czy ten spod należy podpiec, boję się że mi się nie dopiecze, dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, nie trzeba podpiekać spodu, ciasto piecze się długo, dlatego nie ma opcji by spód był surowy (ps. gdyby trzeba było podpiec spód napisałabym o tym :))
UsuńJedyny ser z wiaderka z którego wychodzi mi ten sernik, to Piątnica.
UsuńTen sernik robimy z sera twarogowego-białego, nie z wiaderka...
UsuńKażdy sernik robię z sera w wiaderku.
OdpowiedzUsuńNajczęściej Włoszczowa i zawsze się udają.
Wręcz domownicy pytają co ja dodaję, że ten sernik jest taki puszysty 👌🤩
Zatem jestem przykładem, że można użyć sera z wiaderka 👍
ok :) dobrze wiedzieć, ja akurat zawsze robię go z sera twarogowego mielonego, ale ser Włoszczowa jest ok, gorsze są te innych marek, ponieważ są luźne, i sernik mógłby opaść.
UsuńJak jest ser z wiaderka to daje Pani masło?
UsuńJAK DLUGO TRZYMAC SERNIK W PIEKARNIKU ABY NIE OPADL
OdpowiedzUsuńTEGO SERNIKA NIE TRZEBA STUDZIĆ W PIEKARNIKU, PO UPIECZENIU WYCIĄGAMY Z PIEKARNIKA I STUDZIMY. ON NIE OPADA.
UsuńZnalazlam super pani przepisy
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę :)
UsuńZrobilam ten sernik,super wyszedł a jeszcze lepiej smakuje 😊 super przepis 😊
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy, dzięki za komentarz :)
UsuńA nie powinno się spodu wcześniej lekko podpiec??
OdpowiedzUsuńabsolutnie nie, bo będzie za bardzo przypieczony. Nigdy nie podpiekam spodu, on się przez te 55 minut pieczenia spokojnie dopiecze
UsuńOk. dziękuję :)) Jutro biorę się za pieczenie więc napisze czy się udało...
UsuńPozdrawiam :)
Katarzyna P.
Wyszedł przepyszny tylko trochę za bardzo się kruszy jak kroje... nie wiem czemu?
OdpowiedzUsuńTo wina sera...musiał być bardzo suchy
UsuńSer był ok... taki od gospodarza nie ze sklepu... Ale dałam go za dużo /2kg/.. teraz już to wiem :)) .. Po tygodniu zostało jeszcze troszkę i nic mu nie jest tylko jest jeszcze lepszy :)))
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam sernik królewski, dzisiaj spróbowałam i uważam że jak najbardziej zasługuje na swoją nazwę - jest przepyszny!
Ciasto miękkie, takie jak powinno być, masa serowa rozpływa się w ustach, mimo że użyłam sera półtłustego ale nie zmieliłam go bo tak naprawdę to był dosyć miałki. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem...i z całego serca dziękuję za ten przepis. Będę go polecać znajomym. Tymczasem życzę WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT 😊
Bardzo dziękuje za komentarz :) To prawda, ten sernik jest ekstra :) Wesołych swiąt
UsuńCzy do tego sernika można dodać brzoskwinie z puszki?
OdpowiedzUsuńO to samo miałam zapytać. A jeśli można, to do czego i kiedy? :)
UsuńOsobiście uważam, że ten sernik najlepszy jest w takiej formie w jakiej jest-bez dodatków. Można jednak jeśli już się bardzo chce dodać do masy serowej brzoskwiń. Po wyłożeniu masy serowej na ciasto można ułożyć na niej brzoskwinie i zetrzeć resztę ciasta. Można też drobno pokroić brzoskwinie i wmieszać do masy.
UsuńTen sernik jest przepyszny
OdpowiedzUsuńŚmietana może być 18 do zup bo innej nie mam
OdpowiedzUsuńÖääääöäöööööööööääääääääää
OdpowiedzUsuńRobiłam wszystko kropka w kropkę według przepisu, sernik urusl i ładnie wygląda, ale albo w proporcjach jest za mało cukru albo za dużo kakao. Ciasto kompletnie nie słodkie.
OdpowiedzUsuńJak Pani lubi słodkie wypieki to trzeba było dodać więcej cukru...po prostu
UsuńMożliwe też, że ser miała Pani kwaśny. Sernik polewamy też czekoladą, ona daje słodycz.
UsuńSer był dobry,a jakbym wiedziała że będzie mało słodki to bym dała więcej cukru.skad miałam wiedzieć że nie będzie Robiłam tak jak jest w przepisie.
OdpowiedzUsuń2 szklanki cukru na ciasto to sporo, dla mnie nie jest mało słodki. A dodatkowo jest polany czekoladą, więc musi Pani lubić na prawdę cukierkowe smaki, bo tysiące ludzi go piecze i chwali. Nikt mi nigdy nie zarzucał, ze jest mało słodki, Pani jest pierwsza...
UsuńTakże robiłam,rok temu, jak w przepisie i wyszedł petarda 😋😋 właśnie czekam aż upiecze się dzisiaj. Tak zasmakował rodzince 😋
UsuńWitam, czy sernik po upieczeniu wyciągamy z blaszki do studzenia czy studzimy w formie w, której się piekł? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA jak chcesz wyciągnąć gorący sernik z formy??? Oczywiście, że studzimy w formie...Zimny wstawiamy do lodówki i dopiero jak się dobrze schłodzi mozna kroić
Usuńwitam dotarłam wreście do przepisu ale mam pytanie a jak długo go piec w piekarniku gazowym bez termoobiegu i tylko grzeje dół ? -dziękuję
OdpowiedzUsuńnie mam pojęcia, ale jak grzeje tylko dół, to raczej polecam zainwestować w sprawny piekarnik a nie brać się za pieczenie ciast, a szczególnie sernika...Od dołu bedzie spalony a u góry surowy...
UsuńWitam serdecznie 🙂 Właśnie zabieram się za pieczenie tego serniczka na roczek Córeczki 😍
OdpowiedzUsuńMam pytanie: Czy do masy serowej można użyć mrożonych białek? Prosze o odpowiedź i pozdrawiam 🙂
jak tylko się ubiją to można...bo przecież nie dajemy białek jako białek tylko pianę
UsuńJako dziecko uwielbiałam ten sernik. Teraz kochają to moje dzieci. Dzięki za odświeżenie przepisu. WESOŁYCH ŚWIĄT.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam! Na święta robiłam sernik z tego przepisu. Wyszedł fantastyczny. Gdy położyłam go na talerzu, córka zapytała - Kupiony czy robiony? Stwierdziła, że kupiony, ponieważ mój zawsze z zakalcem jest. :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Z pewnością będę go jeszcze piec. Dodałam do mojego skórkę pomarańczową i rodzynki. Pozdrawiam. :)
super :) Bardzo fajnie, ze wyszedł. jak widać trzeba korzystać z odpowiednich przepisów a wtedy wszystko się udaje :) Ja daję przepisy sprawdzone w 100% bez ukrytych składników jak niektórzy...pozdrawiam
UsuńŚwietny przepis , sernik wyśmienity. Dziękuję .
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za komentarz
UsuńWitam, chciałbym upiec sernik w tortownicy 24cm. Czy moge użyć połowy podanych składników? Pozdrawiam serdecznie, Klaudia
OdpowiedzUsuńSernik wyszedł rewelacyjny. Na dół(spód) można dać nieco więcej niż połowę ciasta ponieważ przy tarkowaniu na górę mniej ciasta schodzi i ładnie cała powierzchnia się zakrywa. Na większą blaszkę 25x40 dałam 1.5kg zmielonego twarogu i pięknie wyrósł i nie opadł. Pychotka dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis, sernik wyszedł pyszny i nie opadł,co wcześniej było moja zmorą przy sernikach. polecam.
OdpowiedzUsuńKocaeli
OdpowiedzUsuńDenizli
Bursa
istanbul
Van
VDC
yalova
OdpowiedzUsuńyozgat
elazığ
van
sakarya
1E520
https://titandijital.com.tr/
OdpowiedzUsuńbartın parça eşya taşıma
ısparta parça eşya taşıma
ankara parça eşya taşıma
izmir parça eşya taşıma
QUYJRL
3CEEC
OdpowiedzUsuńKaraman Şehir İçi Nakliyat
İstanbul Evden Eve Nakliyat
Çerkezköy Kombi Servisi
Niğde Parça Eşya Taşıma
Sivas Evden Eve Nakliyat
Kırklareli Şehir İçi Nakliyat
Kars Lojistik
Van Parça Eşya Taşıma
Kars Şehirler Arası Nakliyat
F584A
OdpowiedzUsuńErzurum Parça Eşya Taşıma
Batman Evden Eve Nakliyat
Çankırı Şehirler Arası Nakliyat
Mefa Coin Hangi Borsada
Malatya Şehirler Arası Nakliyat
Ünye Çelik Kapı
Çerkezköy Motor Ustası
Silivri Cam Balkon
Kütahya Parça Eşya Taşıma
58DAA
OdpowiedzUsuńÇerkezköy Kurtarıcı
Yozgat Lojistik
Zonguldak Şehir İçi Nakliyat
Pi Network Coin Hangi Borsada
Bitcoin Nasıl Alınır
Bitmex Güvenilir mi
Erzurum Parça Eşya Taşıma
Karabük Şehir İçi Nakliyat
Mersin Lojistik
4C1AF
OdpowiedzUsuńEryaman Parke Ustası
Nexa Coin Hangi Borsada
Urfa Şehir İçi Nakliyat
Karabük Lojistik
Arg Coin Hangi Borsada
Karabük Şehirler Arası Nakliyat
Bursa Şehirler Arası Nakliyat
Hamster Coin Hangi Borsada
Çerkezköy Ekspertiz
DB7CD
OdpowiedzUsuńsinop görüntülü sohbet yabancı
Gümüşhane Bedava Görüntülü Sohbet Sitesi
Adana Yabancı Görüntülü Sohbet
Bilecik Telefonda Rastgele Sohbet
görüntülü sohbet kızlarla
görüntülü sohbet siteleri ücretsiz
mobil sohbet siteleri
adana sesli sohbet siteleri
balıkesir telefonda kadınlarla sohbet
3C065
OdpowiedzUsuńBtcturk Borsası Güvenilir mi
Kripto Para Nasıl Alınır
Clubhouse Takipçi Hilesi
Bitcoin Nasıl Kazılır
Hamster Coin Hangi Borsada
Arbitrum Coin Hangi Borsada
Bitcoin Nasıl Çıkarılır
Telegram Görüntüleme Satın Al
Threads İzlenme Hilesi
7D339
OdpowiedzUsuńBitcoin Madenciliği Nedir
Telegram Görüntüleme Hilesi
Kaspa Coin Hangi Borsada
Bitcoin Kazanma
Onlyfans Beğeni Hilesi
Raca Coin Hangi Borsada
Bitranium Coin Hangi Borsada
Facebook Sayfa Beğeni Satın Al
Caw Coin Hangi Borsada
F17C6
OdpowiedzUsuńOnlyfans Takipçi Satın Al
Youtube İzlenme Satın Al
Youtube İzlenme Hilesi
Osmo Coin Hangi Borsada
Soundcloud Reposts Hilesi
Facebook Grup Üyesi Satın Al
Vector Coin Hangi Borsada
Binance Referans Kodu
Facebook Sayfa Beğeni Hilesi
Sernik wygląda obłędnie ,napewno upiekę na święta ,piekłam już kilka ciast z pani przepisu wszystkie są przeeeeepyszne ,dziękuję serdecznie za przepis ,pozdrawiam Panią cieplutko🥰😘💖❤️🌺🌸
OdpowiedzUsuńChciałam tylko napisać , że wszystkie przepisy na ciasta i nie tylko od pani Kasi są rewelacyjne . Dotychczas nie zawiódł mnie ani jeden przepis na ciasto . Wszystkie ciasta , a robiłam ich już wiele ze strony Smaki Katriny są przepyszne i bardzo smaczne i wszystkim moim znajomym polecam Panią Kasię . Pozdrawiam serdecznie i jestem bardzo szczęśliwa, że mogę korzystać z tych przepisów .
OdpowiedzUsuń1364973406
OdpowiedzUsuńçekilişle takipçi
Lords Mobile Promosyon Kodu
MMORPG Oyunlar
Lords Mobile Promosyon Kodu
Online Oyunlar
Google Yorum Satın Al
Erasmus Proje
101 Okey Vip Hediye Kodu
Township Promosyon Kodu
0B4B96042C
OdpowiedzUsuńyabancı takipçi satın al
Kafa Topu Elmas Kodu
Yalla Hediye Kodu
MLBB Hediye Kodu
İdle Office Tycoon Hediye Kodu
Hay Day Elmas Kodu
Coin Kazan
Hay Day Elmas Kodu
Binance Referans Kodu
7CA6233BCD
OdpowiedzUsuńkayıt ol coin kazan
görev yap coin kazan
telegram coin kazma
tıklayarak coin kazan
coin madenciliği