dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo pyszne danie obiadowe.
Mowa tu o mięciutkich kluskach ziemniaczanych nadziewanych farszem z mięsem mielonym,cebulką,marchewką ,kapustą kiszoną i czosnkiem.
Kluski robi się łatwo i przyjemnie :)
Jest to danie idealne na zimne jesienne dni :)
Polecam gorąco i zapraszam
SKŁADNIKI
CIASTO
-około 1 kg ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
-1,5 szkl mąki ziemniaczanej
-0,5 szkl mąki pszennej
-łyżeczka soli
-2 jajka
FARSZ
-0,5 kg mięsa mielonego np zmielona łopatka lub szynka wieprzowa
-1 średnia cebula
-1 duży ząbek czosnku
-garść suszonych grzybów lub 2 pieczarki
-1 marchew
-100g kapusty kiszonej
-trochę oleju
-pieprz sól do smaku
-majeranek-pół płaskiej łyżeczki
Z podanych składników zagniatamy ciasto,jeśli istnieje taka potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto ma być gładkie,nie klejące.
FARSZ
Cebulę siekamy w piórka,czosnek siekamy w kostkę,marchew trzemy na tarce o dużych oczkach.
Wszystko podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki lub grzyby (grzyby suszone najpierw trzeba namoczyć by były miękkie)
Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy do całości,mieszamy i dodajemy mięso mielone.
Całość dusimy do momentu aż mięso nie będzie surowe i doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem.
Farsz studzimy.
*jeśli mięso puściło wodę odlewamy nadmiar płynu z farszu
Z ciasta odrywamy kawałek i rozpłaszczamy na dłoni,na środek dajemy farsz i całość zwijamy i formujemy kulę.
Kluski wrzucamy na gotującą się wodę z odrobiną oleju i soli.
Gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając .Jak kluski wyraźnie się powiększą i wypłyną to znak,że są gotowe.
Kluski można podać z dowolnym dodatkiem
z sosem,z bułką tartą.
Mi zostało farszu dlatego podałam kluski właśnie z nim :)
Polecam gorąco-są pyszne,sycące i łatwe w przygotowaniu :)
SMACZNEGO!!!
mniam. z kapustą muszą być pycha :)
OdpowiedzUsuńsą :) zapewniam :D i polecam gorąco :)
Usuńbardzo lubimy kluski, takich z mięsem i kapustą dotąd nie gotowałam-muszę spróbować:) jeśli mogę wyrazić swoje zdanie to ten "dodatkowy"farsz tylko popsuł efekt...
OdpowiedzUsuńdziękuję za opinię,mnie się podoba i zapewniam że super smakuje :) farsz mi został więc wykorzystałam go,ale w przepisie jest napisane,że można kluski podawać z czym się chce :)
UsuńCo znajduje się w masie ziemniaczanej ? Bo widzę na zdjęciu jakieś różowe dodatki��
OdpowiedzUsuńNic tylko ziemniaki,po prostu na obiad z którego zostały mi ziemniaki miałam buraczki czerwone :)
UsuńBardzo dobry przepis.Wypróbowałam i wszyscy byli zachwyceni.Rdzę spróbować.Smacznego.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńWitam serdecznie, czy zrobione surowe kluski można zamrozić?
OdpowiedzUsuńsurowe nie wiem,ja je chwilkę podgotowuję i wtedy mrożę. potem wystarczy tylko wrzucić je na gotującą wodę,chwilę pogotować i gotowe :)
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńSmaczne, nigdy nie mam dość:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWlasnie skonczylismy jesc:-) pycha! Polecam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że smakowały :)
Usuńdzisiaj robilam te kluski, sa pyszne, nawet dziecko niejadek uwielbial :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Bardzo mnie to cieszy :)
Usuń