.

.

piątek, 27 października 2017

Budyniowe półksiężyce-kruche,szybkie i pyszne

Witam Kochani

dziś będzie szybko,łatwo i pysznie :) 
Chcę Wam przedstawić świetny przepis na kruchutkie ciasteczka półksiężyce z dodatkiem budyniu czekoladowego (proszku),który nadaje im bardzo fajny smak.


Ciasteczka można przechowywać w pudełku wiele dni. Są idealne do kawki czy herbatki.
Ich  przygotowanie polega na zmiksowaniu składników,zagnieceniu ciasta ,formowaniu ciasteczek i upieczeniu ich :) Banalne-zapraszam


SKŁADNIKI

-225g mąki pszennej tortowej
-100g miękkiego masła lub margaryny
-5 płaskich łyżek cukru
-1 budyń czekoladowy bez cukru 40g
-2 żółtka
-4 łyżki mleka

DODATKOWO

-cukier puder do posypania


Wszystkie składniki dajemy do miski-miksujemy je,a potem zagniatamy gładkie ciasto. Można podsypać troszkę mąką.


Z ciasta formujemy rożki,półksiężyce.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


pieczemy około 15-20 minut w temp 180 stopni.
Ciasteczka troche podrosną.
Po ostudzeniu lekko stwardnieją. Posypujemy je cukrem pudrem.
Są pyszne,kruche i lekko czekoladowe.





polecam gorąco :)
Smacznego

3 komentarze:

  1. bardzo dobrze udokumentowane, robimy zatem

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam tylko budynie waniliowe i smietankowe. Czy można dać jeden z tych i np. łyżkę kakao?

    OdpowiedzUsuń