Witam Kochani
dziś będzie szybko,łatwo i pysznie :)
Chcę Wam przedstawić świetny przepis na kruchutkie ciasteczka półksiężyce z dodatkiem budyniu czekoladowego (proszku),który nadaje im bardzo fajny smak.
Ciasteczka można przechowywać w pudełku wiele dni. Są idealne do kawki czy herbatki.
Ich przygotowanie polega na zmiksowaniu składników,zagnieceniu ciasta ,formowaniu ciasteczek i upieczeniu ich :) Banalne-zapraszam
SKŁADNIKI
-225g mąki pszennej tortowej
-100g miękkiego masła lub margaryny
-5 płaskich łyżek cukru
-1 budyń czekoladowy bez cukru 40g
-2 żółtka
-4 łyżki mleka
DODATKOWO
-cukier puder do posypania
Wszystkie składniki dajemy do miski-miksujemy je,a potem zagniatamy gładkie ciasto. Można podsypać troszkę mąką.
Z ciasta formujemy rożki,półksiężyce.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
pieczemy około 15-20 minut w temp 180 stopni.
Ciasteczka troche podrosną.
Po ostudzeniu lekko stwardnieją. Posypujemy je cukrem pudrem.
Są pyszne,kruche i lekko czekoladowe.
polecam gorąco :)
Smacznego
bardzo dobrze udokumentowane, robimy zatem
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńMam tylko budynie waniliowe i smietankowe. Czy można dać jeden z tych i np. łyżkę kakao?
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo łatwe w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuń