.

.

środa, 6 grudnia 2017

Ciasto budyniowiec ze śmietankową pianką-rewelacyjne i szybkie

Witam Kochani

Dziś słodki dzień,więc i ja przychodzę do Was z czymś słodkimi pysznym. Mam nadzieję,że Mikołaj się postarał i przyniósł Wam to o czym marzyliście. Wracając do kulinariów przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjne ciasto,które koniecznie musicie wypróbować.






Nie bardzo wiedziałam jak je nazwać,ale w końcu zostało budyniowcem ze śmietankową pianką. Ciasto składa się z puszystego kakaowego spodu,gotowanej masy budyniowej,którą wykładamy na ciasto zaraz po ugotowaniu i z pianki śmietanowej .Ciasto po schłodzeniu wręcz rozpływa się w ustach,jest szybkie,łatwe,ładne i pyszne :) Zapraszam

SKLADNIKI

*przepis na blaszkę 25x25cm

CIASTO KAKAOWE

3 jajka
1 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
0,5 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
6 łyżek wody i 6 łyżek oleju
1 łyżka kakao 

MASA BUDYNIOWA

3,5 szkl mleka
3 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
200g masła lub margaryny
3/4 szkl cukru
0,5 szkl mąki pesznnej
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g

PIANKA

500 ml śmietanki 30%
1,5 łyżki żelatyny 
0,5 szkl gorącej wody
2 łyżki cukru pudru


DODATKOWO 

czekolada gorzka do posypania




CIASTO

 Jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy przesianą  mąkę,proszek, kakao i miksujemy. Na koniec dodajemy wodę i olej.
Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy około 15-20 min w temp 180 stopni.

MASA BUDYNIOWA 

3 szkl mleka wlewamy do garnka,dodajemy cukier,cukier waniliowy i masło. Gotujemy mieszając co chwilę do rozpuszczenia masła.



Resztę składników na masę miksujemy w 0,5 szkl mleka i powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrami.
Mieszamy gotując do uzyskania gładkiego budyniu-,najlepiej robić to metalową trzepaczką.



Masę ściągamy z ognia i od razu wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i studzimy.



PIANKA

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody i mieszamy.Studzimy i dodajemy do śmietany miksując chwilkę  na najwyższych obrotach

Masę śmietankową wykładamy na ciasto,trzemy na nią czekoladę i wstawiamy na noc do lodówki


Ciasto pięknie się kroi i rewelacyjnie smakuje








gorąco Wam je polecam :)

SMACZNEGO :)

34 komentarze:

  1. jaka mąka?? ziemniaczana czy krupczatka do masy budyniowej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mojego doświadczenia wiem, ze jesli sie doda olej lub wode do jakiegokolwiek ciasta, to nam wyjdzie surowe, nie wyrosnie i ogolnie bedzie zakalec.

    latte90.simplesite.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie sie nie zgadzam.to ciasto wychodzi rewelacyjne,pulchne i nie ma mowy o żadnym zakalcu. korzystam z niego baaaardzo czesto nawet do tortów i wychodzi idealnie.

      Usuń
    2. ja też dodaję do tego typu biszkoptu olej i nigdy nie wyszedł mi zakalec może zrobić zakalec też trzeba umieć hehe

      Usuń
    3. Również się nie zgadzam. Do każdego biszkoptu dodaję olej i wodę w równych proporcjach

      Usuń
    4. Ja się nigdy nie spotkałem z czymś takim ,że się zastosuje olej do ciast ,by wyszedł zakalec ,a bardzo często to stosuje.

      Usuń
    5. To wyszło miękkie i pyszne 😋

      Usuń
    6. A właśnie stosując olej i wodę..wychodzi puszyste... Od lat piekę tak biszkopty.. rewelacja...😂

      Usuń
    7. Ciasto rewelacja, wychodzi znakomicie i zadnego zakalca:)

      Usuń
    8. Ciasto przepyszne, żadnego zakalca nie ma,

      Usuń
  3. Mi zawsze udaje się puszysty biszkopt ,niezależnie jaka mąka.Piekłam na samej mące kartoflanej jak i na krupczatce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki to jest rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dokładnie czytać przepis,wszystko jest podane

      Usuń
  5. Jest tak pyszne że rozplywa się w ustach 😀😀😀

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy składniki na ciasto mają być w temperaturze pokojowej?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi wyszło ciasto trochę niższe, ale i tak pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może miała Pani większą blaszkę-to jest przepis na blaszkę 25x25cm co jest napisane powyżej :)

      Usuń
  8. Pięknie Ci wyrosło to ciasto. Mi zawsze opada :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj z tego przepisu :) zawsze wychodzi :)

      Usuń
  9. Bosko wygląda ,mniamm :) Napewno zrobię. Czy jest możliwość zamiany z braku żelatyny na fix do śmietanki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fix nie nada śmietance takiej sztywności jak żelatyna, ale jeśli Pani to n ie przeszkadza, można dać fix

      Usuń
  10. Sprawdzilam,bardzo dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu, osobiście też je bardzo lubię :)

      Usuń
  11. Niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Bardzo się cieszę, że smakowało :)

      Usuń
  12. Czy można na okrągłej blaszce to zrobić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jak najbardziej, polecam dużą tortownicę o srednicy 26cm, a jak mniejsza to trzeba troszkę zmniejszyć proporcje

      Usuń
  13. Moja wnuczka uwielbia to pyszne ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To już kolejne ciasto, które zrobiłam z Pani przepisu. Pyszne jest. Tylko piankę na wierzchu zrobiłam z dodatkiem cappucino czekoladowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, ze smakowało :) Z czekoladowym cappuccino musiało być pyyycha :)

      Usuń