dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na miękkie świąteczne pierniczki nadziewane powidłami-milion razy lepsze jak te sklepowe. Ten przepis znalazłam na blogu cynamonowy pył.
Pierniczki gorąco polecam-dziś wystarczy zrobić ciasto a upiec jutro :)
Są puszyste, wyrośnięte i bardzo pyszne :)
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
*mi wyszło około 70 szt
CIASTO
-550g mąki pszennej tortowej
-200g miodu
-1,5 łyżki przyprawy do piernika
-150g masła
-5 łyżek gęstej śmietany kwaśnej 12 lub 18%
-2 łyżeczki sody
-2 łyżki kakao
-1 białko
-4 żółtka
-0,5 szkl cukru
LUKIER
-2 białka
-1 łyżka soku z cytryny
-6 łyżek cukru pudru (kopiastych)
DODATKOWO
-kwaśne,gęste powidła
-100g czekolady mlecznej
Miód,przyprawę do piernika oraz masło podgrzewamy i mieszamy-chwilę studzimy.
Do śmietany dodajemy sodę i mieszamy.
Do miski dajemy mąkę,kakao
Białko ubijamy z cukrem i dodajemy żółtka.
Masę z żółtkami dodajemy do mąki-mieszamy,dodajemy śmietanę z sodą-mieszamy,dodajemy miód z przyprawą i zagniatamy ciasto. Jest ono trochę kleiste,można podsypać mąką ale nie dużo,bo po leżakowaniu zmieni konsystencję.
Ciasto dajemy do miski,okrywamy np folią i odstawiamy w zimne miejsce na kilkanaście godzin-moje stało 17 godzin.
Następnego dnia ciasto wałkujemy, na połowie zaznaczamy sobie foremką ilość ciastek i dajemy powidła .przykrywamy drugą połową -dociskamy by się skleiło i wykrawamy ciasteczka.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut.
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną
przygotowujemy lukier
Ostudzone pierniczki oblewamy czekoladą lub lukrem. Zostawiamy do wyschnięcia i przechowujemy w puszce.
Kilka dni temu przyszła do mnie nagroda z konkursu-wygrałam między innymi cudną puszkę na pierniczki :) przydała się :)
polecam Wam je bardzo :)
Dzień dobry jak dlugo można przechowywać pierniczki ?
OdpowiedzUsuńw puszce mogą leżeć spokojnie 2 tygodnie, a nawet dłużej :)
UsuńMiód sztuczny czy naturalny?
OdpowiedzUsuńWiadomo-naturalny najlepszy :) Miód to miód. Miód sztuczny to chemia, nigdy go nie używam, ale jeśli nie ma innego to myślę, że i na sztucznym wyjdą.
UsuńA jak zrobić lukier z tych białek
OdpowiedzUsuńNo trzeba zmieszać ze sobą składniki i utrzeć lukier-polecam robić to trzepaczką :)
Usuń