dziś przychodzę do was z przepisem na pyszne ciasto-ambasador. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami. Ciasto to bardzo często gości na stole podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Jest pyszne, aromatyczne i nie trudne w wykonaniu. Składa się ono z cienkiego biszkopta, kremy kakaowego z orzechami, migdałami i kawałkami czekolady oraz z masy cytrynowej.
Polecam gorąco i zapraszam.
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża keksówka
BISZKOPT
-3 jajka
-0,5 szkl cukru
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
KREM
-900ml mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-3/4 szkl cukru
-300g masła lub margaryny
DODATKOWO
-150g obranych migdałów
-200g orzechów włoskich
-1 tabliczka czekolady mlecznej 90-100g
-olejek rumowy
-olejek cytrynowy
-pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny
-1,5 łyżki kakao
BISZKOPT
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.
Studzimy.
***by ciasto było łatwiej wyciągnąć z blaszki polecam wyłożyć ja folią spożywczą i dopiero wtedy dać biszkopt i kremy.
KREM
700ml mleka wlewamy do garnka i właczamy gaz.
W 200ml mieszamy budynie, mąkę oraz cukier. Całość wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu.
Studzimy.
Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo budyń.
Powstały krem dzielimy w proporcji 2:1
KREM Z ORZECHAMI
Do większej części dodajemy posiekane migdały, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (z czekolady odkładamy 2 kostki do starcia na ciasto) i kakao. Całość miksujemy. Dodajemy olejek rumowy-tak by był wyczuwalny, ok 1 łyżeczkę lub 1,5 łyżeczki.
Krem z orzechami, migdałami i czekoladą wykładamy na biszkopt, wyrównujemy.
KREM CYTRYNOWY
Do drugiej, mniejszej części kremu dodajemy olejek cytrynowy-tak by był wyczuwalny około 1-1,5 łyżeczki oraz sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
Masę wykładamy na krem z orzechami, delikatnie wyrównujemy, ciasto posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto pięknie się kroi, jest pyszne i zachwyci każdego.
Gorąco polecam i życzę smacznego :)
Ciasto jest pyszne,ja zalewam jeszcze rodzynki spirytusem , odsaczam i ddaje, do kremu ciemnego
OdpowiedzUsuńteż można dodać rodzynki, ja jednak tego nie robię, ponieważ ja i moja rodzina nie lubimy rodzynek :)
UsuńA jakie proporcje na blaszkę 23*38?
OdpowiedzUsuńtrzeba zwiększyć je 2x
UsuńPotwierdzam, ciasto w smaku obłędne,oczywiście dla smakoszy ciast z masami, ja jeszcze do jasnej masy dodaję brzoskwinie i ananasy z puszki pokrojone na małe kawałki
OdpowiedzUsuńA na blaszce tez można zrobić to ciasto?
OdpowiedzUsuńmożna, ale trzeba zwiększyć proporcje, jak ma to byc duża blaszka to 2x
UsuńDziekuje bardzo za przepisy cala moja rodzinka przepada za szarlotka z budyniem myślę że to też będę piekła nocą żeby przetrwało do rana pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj szarlotka z budyniem to zdecydowanie moja ulubiona :) Ciesze się, ze i Twojej rodzince przypadła do gustu :) Ambasador też pycha-polecam :) Pozdrawiam
Usuń