Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciasteczka jest wyjątkowe, ponieważ dodajemy do niego ugotowane żółtka. Ciasteczka są niezwykle pyszne, kruche, ciasto po upieczeniu jest lekkie i wręcz rozpływa się w ustach. Jak wiadomo sukces udanego wypieku to przede wszystkim mąka. Dziś chcę Wam bardzo polecić mąkę Szymanowską od Polskich młynów, sprawdza się idealnie do wszelkiego rodzaju wypieków, zapewniając im idealną konsystencję i smak.
Ciasteczka pięknie wyglądają, są wypełnione kremem maślanym. Całość polana jest niteczkami białej czekolady :)
Gorąco Wam polecam te ciasteczka, ponieważ są na prawdę rewelacyjne.
Proporcje są bardzo wydajne, mi wyszło z nich około 70-80 pojedynczych ciasteczek czyli około 40 gotowych markizów :)
SKŁADNIKI
CIASTO
150g mąki pszennej (polecam Szymanowską Polskie Młyny)
60g mąki ziemniaczanej
60g cukru pudru
3 ugotowane żółtka
150 g masła
opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kakao
KREM
150g masła
2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
kawałek białej czekolady do polania ciasteczek
CIASTO
Składniki na ciasto dajemy do miski, mąkę przesiewamy, a ugotowane i ostudzone żółtka trzemy na tarce lub kruszymy rękami.
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto.
Pod koniec zagniatania można troszkę podsypać mąką. Ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20-30 minut do lodówki.
Następnie blat podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Wykrawamy ciasteczka, ja korzystałam z kwadratowej foremki z ozdobnymi brzegami-jak typowe herbatniki :) Możecie wykrawać dowolne kształty.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy około 10 minut w temp 180 stopni. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika troszkę stwardnieją.
Ciasteczka studzimy.
KREM
Jest to najłatwiejszy krem na świecie :)
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder-miksujemy i gotowe :)
jeśli macie życzenie ciasteczka możecie przełożyć np nutellą, kremem z mlekiem w proszku, marmoladą, powidłami. Ja bardzo polecam krem maślany, jest pyszny. pamiętajcie jednak by użyć koniecznie prawdziwego masła.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Na jedno ciasteczko dajemy trochę kremu, przykrywamy drugim.
Ciasteczka dekorujemy roztopioną białą czekoladą. Ja daję ją do woreczka strunowego, nacinam róg i robię niteczki :)
Ciasteczka przechowujemy w lodówce.
Polecam gorąco-łatwe, szybkie i baaaardzo pyszne
Smacznego :)
PS
Zapraszam na stronę Polskich Młynów :) Kliknij do zapoznania się z najwyższej jakości produktami :)
Ale pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakują, gorąco polecam :)
UsuńRobiłam-te ciasteczka są obłędne! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :)
UsuńPani Kasiu czy zamiast masła mogę dac margarynę Kasię do ciasta?
OdpowiedzUsuńDo ciasta oczywiście, że tak :) Margaryna też się sprawdzi, jednak do kremu polecam masło :)
UsuńDziękuję ☺
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasteczka wyszły pyszne.Rodzinka zadowolona.Pozdrawiam Edyta.
OdpowiedzUsuń