.

.

czwartek, 19 kwietnia 2018

Ciasto Spartak-kakaowy przekładaniec z kremem

Witam Kochani, zapraszam dziś na bardzo pyszne ciasto. Składa się ono z 6 spodów (u mnie niestety z 5, bo jeden mi upadł i się połamał )oraz z kremu.
 Całość jest polana czekoladową polewą. Zapraszam gorąco ciasto rozpływa się w ustach, jest efektowne i bardzo pyszne. 






SKŁADNIKI
 blaszka około 20x30 cm 
*mozna wyciąć sobie szablon o tych wymiarach, nie jest konieczne używanie blaszki. 

CIASTO  (6 spodów)

100g masła
2 jajka
4 łyżki kakao
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody
400g mąki
180g cukru

KREM

750ml mleka
3 żółtka
300g cukru
1 budyń waniliowy bez cukru 40g
2 łyżki mąki
300g masła  

POLEWA

-1 tabliczka mlecznej czekolady ok 100g
-50g masła
-5 łyżek mleka 



Do garnka dajemy masło,cukier i miód rozpuszczamy wszystko na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru.

 Ściągamy z ognia, dodajemy jajka i sodę- wszystko mieszamy-masa zwiększy objętość i się spieni. 

Studzimy około 10 minut. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao i dodajemy masę. Zagniatamy ciasto. Ma ono być lekko klejące. Ciasto dzielimy na  na 6 kawałków


 i formujemy z każdego  prostokąt około 20x30 cm-polecam wyciąć sobie np z tekturki szablon, bo ważne by wszystkie spody były takie same.  Piec przez 6-7 minut w temperaturze 180 ° C.
Krem 500ml mleka dajemy do garnka i włączamy gaz. W osobnej misce mieszamy 250ml mleka, 3 żółtka, cukier,budyń waniliowy (proszek) i mąkę. Powstałą masę wylewamy na gotujące  się mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Polecam mieszać trzepaczką, wtedy nie powstają żadne grudki. 



Powstały budyń studzimy.
Masło w temp pokojowej miksujemy na puch i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. 

Kremem przekładamy cienko blaty.


***u mnie widać 5 blatów, ponieważ jeden mi upadł i się połamał :( Ale ma być ich 6.

Polewa

Wszystkie składniki polewy dajemy do miski-najlepiej metalowej i kładziemy ją nad garnkiem z gorącą wodą. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia i połączenia.

Polewę odkładamy na 5 minut i polewamy nią ciasto.

Ciasto wstawiamy na noc do lodówki, musi poleżeć kilkanaście godzin by wszystko namiękło. Ciasto po tym czasie rozpływa się w ustach.








Gorąco polecam i życzę smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Myślę, że z 5 blatami też jest fajnie - no i masy wydaje się stosunkowo więcej przez to;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, no ale przepis jest na 6 blatów, wtedy masy jest troszkę cieniej i ciasto jest minimalnie wyższe :) no ale cóż, czasem w kuchni wypadki się zdarzają :P

      Usuń
  2. Wow! Wygląda bardzo smacznie. Zrobię na niedzielny deser :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto, zapraszam do dzielenia się przepisami w grupie https://www.facebook.com/groups/978045118956536/

    OdpowiedzUsuń
  4. Lepsza wersja ciasta niż piekłam za pierwszym razem ale tak samo strasznie ciężko je rozwałkować co zniechęca do ponownego wypieku tego ciasta chyba że ktoś ma jakiś patent to niech się podzieli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wałkowanie to niestety zmora tego ciasta, ale warto przebrnąć, tzreba dobrze podsypać mąką

      Usuń
  5. Witam. Bardzo lubię pani przepisy.Robiłam to ciasto ale z inną masą.Jeśli ktoś lubi mleczny smak ( smak draży mlecznych ) to polecam masę z bloga
    http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2016/01/tort-spartak-czekoladowo-serowy.html. Było przepyszne i inne niż wszystko co jadłam. Pozdrawiam. Aśka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko