Majówka już za kilka dni, dlatego też może skusicie się na ciasto z którym dziś do Was przychodzę. Mowa o wielkim hicie na blogach kulinarnych-pysznym cieście o pięknej nazwie Malinowa chmurka. Nazwa jak najbardziej adekwatna, ponieważ ciasto jest lekkie, a za sprawą masy śmietanowo-serowej i bezy faktycznie przypomina chmurkę. Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. Pycha :)
Ciasto zachwyca smakiem, jest odpowiednio słodkie, i wręcz rozpływa się w ustach .Te proporcje są idealne, idealne wystarczają na dużą blaszkę o wymiarach około 25x35cm
Polecam gorąco to ciasto-jest boskie :)
SKŁADNIKI
Przepis na dużą blaszkę o wymiarach ok 25x35cm
KRUCHE CIASTO
-5 żółtek (białka odkładamy do bezy)
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 cukier waniliowy
-100g masła
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
GALARETKA Z MALINAMI
-500g malin świeżych lub mrożonych
-3 malinowe galaretki
-3,5 szkl wody
KREM
-650ml śmietanki 30 lub 36%
-250g serka kremowego lub mascarpone
-1,5 łyżki żelatyny
-125ml wody
-3/4 szkl cukru pudru
BEZA
-5 białek
-szczypta soli
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-200g cukru
-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego(opcjonalnie)
-płatki migdałowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być gładkie.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.
Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni około 10-15 minut.
Spód wyciągamy delikatnie z blaszki.
BEZA
Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier-miksujemy tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie miksujemy.
Masę wykładamy do blaszki i posypujemy płatkami migdałowymi.
Suszymy około 1,5 godziny w temp 140 stopni. Beza ma być twarda, sucha. Ja moją zostawiłam jeszcze w piekarniku po jego wyłączeniu.
Bezę wyciągamy z blaszki, studzimy.
Na dno blaszki dajemy kruchy spód.
WARSTWA MALINOWA
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia. Do zimnych galaretek dajemy maliny (jak używamy mrożonych-to dodajemy rozmrożone) i wszystko mieszamy.
Odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto i całość wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia.
MASA ŚMIETANOWO-SEROWA
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie by się dobrze rozpuściła i studzimy.
W misce miksujemy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek.
Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę-miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach i masę wykładamy na galaretkę.
Wyrównujemy i na to kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
I gotowe :)
Jest rewelacyjne, połączenie malin, kruchej bezy i śmietankowej masy to poezja :) Mam nadzieję, że wiele z Was zdecyduje się na to ciasto na najbliższą majówkę, gorąco polecam, bo na prawdę jest pyszne :)
Życzę smacznego :)
To ciasto jest wspaniałe
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :)
UsuńA gdybym dziś upiekła spod ciasta i beże a jutro zrobiła masę i galaretkę
OdpowiedzUsuńTo byłoby ok ?
Przepraszam, że tak późno odpisuję, oczywiście że może Pani tak zrobić :)
UsuńNa biszkoptowym spodzie również rewelacyjnie smakuję sprawdzałem i polecam !!!
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, można zrobić na biszkopcie :)
UsuńA gdyby zamiast malin użyć truskawek będzie dobrze?
OdpowiedzUsuńOczywiście z truskawkami też jest super
UsuńRobię już któryś raz i zawsze pierwszorzednie smakuje.
OdpowiedzUsuńPolecam 👍😀
super :)
UsuńDzis robie te ciasto,ale cos spod u mnie jest twardy,czy Taki ma byc?
OdpowiedzUsuńSpód nie jest twardy, może piekłaś za długo. Nigdy nie trzeba sugerować się w 100% tym co jest napisane o długości pieczenia, trzeba doglądać ciasto i wyjąć w odpowiednim momencie, każdy piekarnik jest inny.
UsuńDziekuje bardzo za odpowiedz,dzis juz ciasto jest wspaniale,smakuje bardzo dobrze.Polecam kazdemu Malinawa Chmurke,smaczna.
Usuńpięknie się prezentuje na pewno tez bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, jedno z moich ulubionych, bardzo polecam :)
UsuńPrzepyszne,idealne.Robiłam już wiele razy.Wszystkim smakuje:)Pozdrawiam i dziękuje
OdpowiedzUsuńTo ja bardzo dziękuję za miły komentarz. Ciasto Malinowa chmurka to jedno z moich ulubionych, bardzo się cieszę, że smakowało :) Serdecznie zapraszam do korzystania z innych moich przepisów :)
UsuńŚlicznie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuję, i rewelacyjnie smakuje, można użyć mrożonych malin, bardzo polecam :)
UsuńWitam, mam ważne pytanie. Beze suszymy na termoobiegu czy góra dół?
OdpowiedzUsuń