dziś przychodzę do Was z przepisem na małe słodkie cudeńka.
Mowa o eklerkach. Są to podłużne, lekkie ciastka z ciasta parzonego napełnione kremem lub bitą śmietaną i polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem.
Zapraszam też na film, na którym pkazuję jak zrobić te pyszne eklerki
Z tego przepisu wychodzi ich bardzo dużo, ciasto jest super, pięknie rośnie w pieczeniu.
Zapraszam
SKŁADNIKI
*z proporcji wychodzi bardzo dużo eklerków
CIASTO PARZONE
-250g masła
-500 ml wody
-2 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml)
-pół łyżeczki soli
-8 dużych jajek
NADZIENIE
-1 l śmietanki 30 lub 36%
-4 łyżki cukru pudru
POLEWA
-200g dowolnej czekolady np deserowej
-50g masła
-5 łyżek mleka
DODATKOWO
-cukier puder do posypania eklerków
Do garnka dajemy masło i wodę-stawiamy na ogniu i mieszamy do rozpuszczenia masła.
Następnie wsypujemy mąkę, i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od ścian garnka.
Wyłączamy ogień i przekładamy ciasto do miski, chwilę studzimy.
Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy, i wyciskamy podłużne eklerki. Muszą być w odstępach od siebie bo ciasto podczas pieczenia bardzo rośnie.
Eklery wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni
i pieczemy najpierw około 20 minut a potem dosuszamy zmniejszając temp do 130 stopni około 10 minut.
Eklerki powinny mieś piękny złoty kolor, i być lekkie.
Tak postępujemy z całym ciastem.
Eklery studzimy
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Każdego eklerka przecinamy delikatnie ostrym nożem, napełniamy ubitą śmietaną i przykrywamy górną częścią.
Do czekolady dajemy masło i mleko i rozpuszczamy wszystko np nad kąpielą wodną lub w mikrofali
W polewie maczamy część eklerów, a część posypujemy cukrem pudrem.
I gotowe :) Eklerki przechowujemy w lodówce.
Bardzo polecam i życzę smacznego
Przepis w formie filmiku, zapraszam :)
Dziękuję za przepis bardzo smaczne i bardzo dużo tego mi wyszło rodzinie też posmakowały
OdpowiedzUsuń