.

.

czwartek, 14 lutego 2019

Walentynkowe cytrynowe babeczki z kremem czekoladowym i waflowym serduszkiem

Witam Kochani

życzę miłych Walentynek i zapraszam na pyszne babeczki, które możecie szybko przygotować dla ukochanych :) 

Pięknie wyglądają i rewelacyjnie smakują. Są wilgotne i pulchniutkie. Zapraszam :)



SKŁADNIKI

* z proporcji wyszło mi 16 babeczek

CIASTO

-1 jajko
-125 ml mleka
-125ml wody
-125ml oleju
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-0,5 szkl cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-sok z jednej cytryny lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego

KREM

-250ml śmietany 30%
-250g serka mascarpone
-1 łyżka kakao
-3/4 szkl cukru pudru

DODATKOWO
-1 andrut
-cukrowe ozdoby

Oddzielamy składniki mokre od suchych.

Do składników mokrych dajemy suche i delikatnie mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.
Napełniamy je do 2/3 wysokości.

Babeczki wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut-do suchego patyczka.
Wyciągamy z formy i studzimy.


KREM

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier, mascarpone oraz kakao. Całość miksujemy na gładki krem. 

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorujemy babeczki. 



Dodatkowo dekorujemy je dowolnymi ozdobami wedle własnego uznania. 

Z wafla wycinamy serduszko foremką i wtykamy je w krem.


Babeczki przechowujemy w lodówce.






Są bardzo pyszne.
Polecam gorąco :)
Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko