życzę miłych Walentynek i zapraszam na pyszne babeczki, które możecie szybko przygotować dla ukochanych :)
Pięknie wyglądają i rewelacyjnie smakują. Są wilgotne i pulchniutkie. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
* z proporcji wyszło mi 16 babeczek
CIASTO
-1 jajko
-125 ml mleka
-125ml wody
-125ml oleju
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-0,5 szkl cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-sok z jednej cytryny lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego
KREM
-250ml śmietany 30%
-250g serka mascarpone
-1 łyżka kakao
-3/4 szkl cukru pudru
DODATKOWO
-1 andrut
-cukrowe ozdoby
Oddzielamy składniki mokre od suchych.
Do składników mokrych dajemy suche i delikatnie mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.
Napełniamy je do 2/3 wysokości.
Babeczki wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut-do suchego patyczka.
Wyciągamy z formy i studzimy.
KREM
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier, mascarpone oraz kakao. Całość miksujemy na gładki krem.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorujemy babeczki.
Dodatkowo dekorujemy je dowolnymi ozdobami wedle własnego uznania.
Z wafla wycinamy serduszko foremką i wtykamy je w krem.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Są bardzo pyszne.
Polecam gorąco :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko