.

.

środa, 20 lutego 2019

Miodowa Stefanka z kakaową masą grysikową-pyszne i łatwe ciasto

Witam Kochani,

dziś przyszła pora na kolejne super ciasto. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju przekładańce, są łatwe w przygotowaniu, pięknie wyglądają i super smakują. 
Ten też taki jest. Mowa o cieście Stefanka. Składa się ona z trzech miodowych spodów, połączonych kakaową masą grysikową, a całość polana jest polewą czekoladową i posypana orzechami. Można też posypać ją wiórkami kokosowymi.






To ciasto wręcz rozpływa się w ustach, pięknie wygląda, jest mięciutkie, nie wymaga leżakowania. Gorąco polecam i zapraszam.


SKŁADNIKI

*Przepis na blaszkę ok 25x25cm

3 MIODOWE SPODY

-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-3 całe jajka
-0,5 szklanki cukru (szkl 250ml)
-4 łyżki miodu 
-1,5 łyżeczki sody-płaskie
-130 g masła 


MASA GRYSIKOWA

-1 litr mleka
-3/4 szkl cukru
-9 łyżek kaszy manny
-2,5 łyżki kakao
-250g masła lub margaryny

DODATKOWO

-5 łyżek mleka
-50g masła
-100g dowolnej czekolady
-kilka orzechów włoskich do posypania lub wiórki kokosowe


Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Musi nam powstać piękne, gładkie ciasto. Jeśli się klei posypujemy troszkę mąką. 

Powstałe ciasto dzielimy na trzy równe części i wstawiamy na około 20 minut do lodówki. 



Następnie podsypujemy blat mąką, wałkujemy część ciasta i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15 minut.

Spody studzimy.

MASA GRYSIKOWA

Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukier, kakao oraz masło lub margarynę. Stawiamy na gazie i podgrzewamy. Mieszamy do rozpuszczenia się masła.

Do 250ml mleka dodajemy kaszę mannę, mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do lekkiego zgęstnienia. 




Ściągamy z ognia, odkładamy na około 10 minut i gorącą masą przekładamy miodowe spody.


Polecam by ostatni spód ułożyć "do góry nogami" tak by wierzch ciasta był równiutki.
Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.

Do miski dajemy czekoladę, mleko oraz masło i rozpuszczamy w mikrofali (u mnie 1 minuta) lub nad kąpielą wodną. Polewą polewamy ciasto, wyrównujemy, i posypujemy drobno posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.








I gotowe :) Ciasto przepięknie się kroi, jest bardzo pyszne, pięknie wygląda, jest mięciutkie, nie za słodkie-bardzo polecam :) 

Życzę smacznego

i zapraszam do obejrzenia przepisu w wersji filmikowej :)



4 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta miodowe, przepis czytelny i na pewno wart wypróbowania nie tylko w okresie świątecznym ,choć takie ciasta najbardziej z Bożym Narodzeniem mi się kojarzą. Piękne zdjęcia ,świetny blog -gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam wypróbować. Ja też uwielbiam tego typu przekładańce, dlatego piekę je dość często nie tylko na Boże Narodzenie. To pyszne ciasta więc zdecydowanie trzeba je piec częściej :) Bardzo dziękuje za miłe słowa dotyczące mojego bloga :) Poświęcam mu dużo pracy i serca :)

      Usuń
  2. Jak długo może leżakować ciasto i musi być przez cały czas leżakowania w lodówce??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie ciasto raczej powinno leżakować w lodówce. Może leżeć parę godzin, myślę ze nawet spokojnie dzień

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko