dziś przyszła pora na kolejne super ciasto. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju przekładańce, są łatwe w przygotowaniu, pięknie wyglądają i super smakują.
Ten też taki jest. Mowa o cieście Stefanka. Składa się ona z trzech miodowych spodów, połączonych kakaową masą grysikową, a całość polana jest polewą czekoladową i posypana orzechami. Można też posypać ją wiórkami kokosowymi.
To ciasto wręcz rozpływa się w ustach, pięknie wygląda, jest mięciutkie, nie wymaga leżakowania. Gorąco polecam i zapraszam.
SKŁADNIKI
*Przepis na blaszkę ok 25x25cm
3 MIODOWE SPODY
-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-3 całe jajka
-0,5 szklanki cukru (szkl 250ml)
-4 łyżki miodu
-1,5 łyżeczki sody-płaskie
-130 g masła
MASA GRYSIKOWA
-1 litr mleka
-3/4 szkl cukru
-9 łyżek kaszy manny
-2,5 łyżki kakao
-250g masła lub margaryny
DODATKOWO
-5 łyżek mleka
-50g masła
-100g dowolnej czekolady
-kilka orzechów włoskich do posypania lub wiórki kokosowe
Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Musi nam powstać piękne, gładkie ciasto. Jeśli się klei posypujemy troszkę mąką.
Powstałe ciasto dzielimy na trzy równe części i wstawiamy na około 20 minut do lodówki.
Następnie podsypujemy blat mąką, wałkujemy część ciasta i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15 minut.
Spody studzimy.
MASA GRYSIKOWA
Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukier, kakao oraz masło lub margarynę. Stawiamy na gazie i podgrzewamy. Mieszamy do rozpuszczenia się masła.
Do 250ml mleka dodajemy kaszę mannę, mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do lekkiego zgęstnienia.
Ściągamy z ognia, odkładamy na około 10 minut i gorącą masą przekładamy miodowe spody.
Polecam by ostatni spód ułożyć "do góry nogami" tak by wierzch ciasta był równiutki.
Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.
Do miski dajemy czekoladę, mleko oraz masło i rozpuszczamy w mikrofali (u mnie 1 minuta) lub nad kąpielą wodną. Polewą polewamy ciasto, wyrównujemy, i posypujemy drobno posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
I gotowe :) Ciasto przepięknie się kroi, jest bardzo pyszne, pięknie wygląda, jest mięciutkie, nie za słodkie-bardzo polecam :)
Życzę smacznego
i zapraszam do obejrzenia przepisu w wersji filmikowej :)
Uwielbiam ciasta miodowe, przepis czytelny i na pewno wart wypróbowania nie tylko w okresie świątecznym ,choć takie ciasta najbardziej z Bożym Narodzeniem mi się kojarzą. Piękne zdjęcia ,świetny blog -gratulacje.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam wypróbować. Ja też uwielbiam tego typu przekładańce, dlatego piekę je dość często nie tylko na Boże Narodzenie. To pyszne ciasta więc zdecydowanie trzeba je piec częściej :) Bardzo dziękuje za miłe słowa dotyczące mojego bloga :) Poświęcam mu dużo pracy i serca :)
UsuńJak długo może leżakować ciasto i musi być przez cały czas leżakowania w lodówce??
OdpowiedzUsuńtakie ciasto raczej powinno leżakować w lodówce. Może leżeć parę godzin, myślę ze nawet spokojnie dzień
Usuń