dziś zapraszam na pyszne i bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasteczka owsiane.
Są one mocno orzechowe, miodowe.
Po upieczeniu są chrupiące. Idealne na słodką przekąskę dla dużych i małych.
Wystarczy tylko zmieszać składniki, uformować ciasteczka, upiec i gotowe :)
Zapraszam i polecam
SKŁADNIKI
*z podanych proporcji wychodzi około 25-30 ciasteczek (ilość zależy od wielkości)
-1,5 szkl płatków owsianych górskich (szklanka u mnie to zawsze 250ml)
-125g masła
-1/3 szkl cukru
-5 łyżek miodu
-2 jajka
-0,5 szkl ziaren słonecznika
-1 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
Do miski dajemy płatki owsiane, słonecznik, orzechy, proszek do pieczenia, cukier, jajka, mąkę i wszystko mieszamy.
W osobnej misce rozpuszczamy miód i masło, dodajemy do mieszaniny i mieszamy do połączenia i uzyskania ciasta.
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie bierzemy troszkę ciasta i spłaszczamy w dłoniach formując okrągłe ciastko.
Aby ciasto nie kleiło się do rąk polecam co chwilę moczyć je w wodzie.
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (około 20-25 minut)
Oczywiście wkładamy je do już nagrzanego piekarnika.
Upieczone ciastka ściągamy z blachy i studzimy. One po upieczeniu są miękkie ale gdy wystygną twardnieją i są chrupiące.
Polecam gorąco, te ciasteczka to jedno z moich ulubionych, bardzo zachęcam do zrobienia :)
Zapraszam na film
Zrobię je na pewno :)
OdpowiedzUsuńCudownie, bardzo się cieszę, mam nadzieję, że będą smakowały :) Pozdrawiam
Usuńa moze byc sztuczny miód? :)
OdpowiedzUsuńW ostateczności może :) Ja jednak polecam prawdziwy :) Zawsze robię z prawdziwego, mój brat ma pasiekę, więc miodek z pewnego źródła :) Ze sztucznego ciasteczka też wyjdą, pozdrawiam
UsuńA czy one maja byc takie bardziej twardawe? Wyszły mi bardzo pyszne,ale takie twardsze...:/ Cos zle zrobilam? :(
OdpowiedzUsuńOne z zewnątrz są chrupkie a w środku miękkie
UsuńTo dlaczego moje wyszły twarde?:(:( Kasiu,co zrobiłam żle?:(
OdpowiedzUsuńMoże były pieczone za długo, a jaki miód został użyty? Prawdziwy czy sztuczny?
UsuńDo ciasta dajemy trochę proszku do pieczenia i on powoduje, że ciasteczka są spulchnione w środku a z zewnątrz chrupiące.
UsuńDałam 4 łyzki prawdziwego takiego płynnego,ze nie rozpuszczałam go,a 1 sztucznego,bo prawdziwego mi zabrakło :(
OdpowiedzUsuńChyba jestem uzależniona od tych ciasteczek, robię już enty raz. Orzechy obrodziły, jest okazja żeby wykorzystać. Na jesienną chandrę super! Minimum pracy, maksimum przyjemności.
OdpowiedzUsuńStrasznie się cieszę, że tak smakują :) 🍪🍪🍪
UsuńWłaśnie zabieram się do pieczenia ciasteczek bo wyglądają pysznie i napewno tak będą smakować.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpolecam gorąco :)
UsuńCzy może być inna mąka niz tortowa?
OdpowiedzUsuńa jaka konkretnie?
UsuńCzy zamiast mąki pszennej tortowej mozna uzec innej? np maki zytniej albo razowej?
OdpowiedzUsuńPyszne. Zrobilam z pszenną pelnoziarnista, bez cukru tylko z zurawina
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka owsiane.
OdpowiedzUsuńPyszne! Piekłam krócej około 15 min. Zdecydowanie polecam i dziękuję za przepis ��
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka, polecam.
OdpowiedzUsuńnajlepsze są bez cukru
OdpowiedzUsuń