Ciasto pięknie wygląda, jest napowietrzone, piankowe, nie za słodkie,idealne na rodzinne imprezy czy na upalne dni.
Jest to ciasto bardzo łatwe. Ja zrobiłam je na cienkim biszkopcie, można je zrobić też na okrągłych biszkoptach, wtedy jest to ciasto bez pieczenia. Gorąco polecam i zapraszam
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm
BISZKOPT (można pominąć i wykorzystać okrągłe biszkopty)
-3 jajka
-1 szkl mąki pszennej tortowej
-6 łyżek oleju
-6 łyżek wody
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
WARSTWA I
-1 galaretka malinowa
-400ml wrzątku
-1 łyżka żelatyny
-2 łyżki cukru pudru (płaskie)
-200ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ja użyłam mleka w kartoniku, ale może też być z puszki)
WARSTWA II
-1 galaretka agrestowa
-400ml wrzątku
-1 łyżka żelatyny
-2 łyżki cukru pudru (płaskie)
-200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
DODATKOWO
-2 galaretki malinowe
-750 ml wrzątku
Na początek upieczemy biszkopt. Jest on tylko z 3 jajek, ponieważ ma być cienki.
Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę. Wszystko miksujemy. Powstałe ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni.
Biszkopt studzimy.
Następnie do miski dajemy 400ml wrzątku, łyżkę żelatyny i galaretkę malinową. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.
Gdy galaretka zacznie powoli gęstnieć do miski dajemy 200ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego i ubijamy je chwilę aż zgęstnieje i zwiększy objętość, dodajemy cukier puder i miksujemy.
Następnie wlewamy gęstniejąca galaretkę i wszystko miksujemy.
Powstałą masę wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki by masa stężała na około 20 minut.
Po tym czasie przygotowujemy drugą warstwę-agrestową.
Robimy to identycznie jak pierwszą, czyli galaretkę z żelatyną zalewamy 400ml wrzątku, studzimy.
Mleko skondensowane ubijamy, dodajemy cukier puder i gęstniejącą galaretkę.
Wylewamy na warstwę malinową.
Odkładamy do lodówki do stężenia.
Do miski dajemy 2 galaretki malinowe i 750ml wrzątku. Mieszamy i odkładamy do lekkiego stężenia.
Lekko tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.
Ciasto powinno postać w lodówce kilka godzin i gotowe.
zapraszam na film i mój kanał na youtube
Bardzo leciutkie i pyszne ciasto. Orzeźwiające, nie za słodkie, mleczne. Pięknie wygląda i na pewno każdemu zasmakuje. Bardzo polecam i życzę smacznego
Moja mama też robiła to ciasto:) tylko bez biszkoptu, sama pianka: jest pyszne i leciutkie jak puch:) fajnie że Pani przypomniała o tym przepisie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła na biszkopcie i z polewą :) Ale w tej wersji też jej bardzo smakuje :)
UsuńJuż sam kolor zachęca.
OdpowiedzUsuńMogę prosić przepis na ten cienki biszkopt?
OdpowiedzUsuńJest podany w składnikach, jest też film pod przepisem gdzie wszystko jest pokazane. Zachęcam do obejrzenia.
UsuńWitam czy może być mleko skondensowane słodzone Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWtedy będzie za slodkie
Usuńdokładnie, nie polecam, używamy mleka niesłodzonego :)
UsuńZrobilam.Bardzo dobry.
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńCzy mogę nasączyć biszkopt pączem .
OdpowiedzUsuń