Mowa o cieście cappuccino. Jest to przekładaniec składający się z mięciutkiego kakaowego ciasta, kremu cappuccino oraz biszkoptu z orzechami.
Całość polana jest polewą czekoladową i posypana orzechami. Ciasto przepięknie i dostojnie wygląda, jest wysokie, tortowe.
Nie za słodkie, idealne, z wyczuwalnym smakiem kawy.
Bardzo polecam, jest to jedno z moich top ciast :)
SKŁADNIKI
Przepis na małą blaszkę 25x25cm
KAKAOWE CIASTO
-4 jajka
-0,5 szkl cukru
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-8 łyżek oleju
-8 łyzek wody
-2 płaskie łyżki kakao
MASA
-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe
-1 cukier waniliowy
-2 żółtka (białka odkładamy do ciasta z orzechami)
-3/4 szkl cukru
-2 łyżki mąki pszennej tortowej
-250g masła lub margaryny
-5 łyżek kawy cappuccino
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej (ja użyłam tej typu crema)
CIASTO ORZECHOWE
-2 jajka
-2 białka (z masy)
-3 łyżki cukru
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szkl mąki
-4 łyżki wody
-4 łyzki oleju
-0,5 szkl zmielonych orzechów włoskich
DODATKOWO
-1 czekolada deserowa lub mleczna 100g
-5 g masła
-5 łyżek mleka
-trochę zmielonych orzechów do posypania
Ja przygotowanie tego ciasta zawsze zaczynam od zrobienia bazy kremu. Często robię to dzień wcześniej-wieczorem.
Do garnka dajemy litr mleka, 2 żółtka (białka odkładamy do orzechowego biszkoptu), cukier, cukier waniliowy, mąkę i 2 budynie. Wszystko mieszamy i stawiamy na ogniu. Gotujemy do zgęstnienia i powstania budyniu, wciąż mieszając najlepiej trzepaczką by nic się nie przypaliło i nie powstały grudki. Gotowy budyń studzimy.
KAKAOWE CIASTO
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz wodę i olej. Wszystko miksujemy do połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni-do suchego patyczka.
(ciasto wkładamy do już nagrzanego piekarnika)
Upieczone ciasto studzimy.
Wyrównujemy i kroimy na dwa spody.
ORZECHOWE CIASTO
Do miski dajemy 2 jajka i 2 białka z masy, cukier i wszystko ucieramy na jasną masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, olej oraz zmielone drobno orzechy.
Wszystko miksujemy do połączenia.
Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni.
(ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika)
Studzimy.
KREM
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę i ucieramy na jednolitą masę. Następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń w temp pokojowej wciąż miksując. Na koniec dodajemy kawę cappuccino i rozpuszczalną i miksujemy do połączenia.
SKŁADANIE CIASTA
Do blaszki dajemy pierwszy kakaowy spód, potem na niego dajemy połowę masy kawowej, na masę orzechowy biszkopt, resztę masy i drugi kakaowy spód.
Do miski dajemy składniki na polewę i rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub w mikrofali (1 minuta), mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji,
i polewamy ciasto, posypujemy zmielonymi orzechami i gotowe :)
Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc, wtedy wszystko się ze sobą połączy, ciasto nawilgnie od kremu.
Zapraszam na film na którym pokazuje krok po kroku jak zrobić ciasto :)
Jest wspaniałe, wilgotne, z mocno wyczuwalnym smakiem orzechów i kawy. Pięknie wygląda i na pewno idealnie się sprawdzi na rodzinne spotkania, goście będą zachwyceni.
Polecam i życzę smacznego.
Coś wspaniałego
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńBardzo pyszne ciasto można potraktować jak wspaniały tort ja piekła podobne pychotka polecam
UsuńFajny przepis napewno go zrobie. Pozdrown. Ania Hinrichs 😃
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, bo ciasto na prawdę jest pyszne :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńProszę napisz czym mielisz orzechy.
OdpowiedzUsuńNajzwyklejszym rozdrabniaczem, miałam taki pojemnik z nożami z zestawie z blenderem. Można dać je do woreczka i jeździć po nim wałkiem, potem jeszcze posiekać ostrym nożem.
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńTeż mam blender który ma w zestawie mały pojemnik i czasami, gdy robię placki ziemniaczane w małej ilości, wtedy go używam.
Najwyższy czas by wykorzystać go do innych celów. :)
Ten pojemnik z nożami super się sprawdza właśnie do siekania orzechów (mój mieli je nawet na bardzo drobniutko) fajnie sieka cebulkę czy np płatki kukurydziane do panierowania kotletów :)
UsuńPyszne ciasto,tylko masy wychodzi za dużo jak na podaną ilość masła do połączenia z budyniem. Proponuję zmniejszyć ilość masy lub dodać więcej masła.
OdpowiedzUsuńRaczej polecam trzymać się przepisu, ta masa ma mieć takie proporcje, więcej masła nie polecam bo będzie za twarda...Zawsze robię z 1 lita mleka i 250g masła i wychodzi idealnie
UsuńWitam, na jaki rozmiar blaszki jest to ciasto? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwszystko jest podane, 25x25cm
UsuńNie mogę znaleźć przepisu na to cisto orzechowe. Mam tylko zdjęcie ;(. Przy kawałku
OdpowiedzUsuńcista leży sztuczny słonecznik.
Bardzo proszę :) http://smaki-katriny.blogspot.com/2017/08/ciasto-orzechowe-cappuccino.html
UsuńZrobiłam ciasto. Ogólnie pyszne ale dzisiaj krem zrobił się rzadki :( a wczoraj był ok. Nie wiem co może być tego powodem
OdpowiedzUsuńNo to jakaś magia, jak wczoraj był ok a dziś rzadki...
Usuńkrem jest bardzo rzadki i na ciescie nie twardnieje nawet w lodowce
UsuńMoże się zwarzył?
UsuńPyszne ciacho dziękuję bardzo
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
To ciasto wygląda bardzo smakowicie. Moje dzieci uwielbiają wszystko co orzechowe więc zrobię im niespodziankę w weekend. Zresztą to też świetna przekąska do kawy :)
OdpowiedzUsuńOj ja też uwielbiam orzechowe wypieki, a moja mama wręcz za nimi szaleje :) Już niebawem na blogu pojawi się nowy przepis na pyszny orzechowiec z masą orzechową-czyli orzechowe szaleństwo. Właśnie dziś go robię, zapraszam do obserwowania bloga :)
UsuńWitam, w polewie czekoladowej jest jakiś składnik sypki na filmiku, czego nie ma w przepisie. Może Pani powiedzieć co Pani dodała? Z góry dziękuje za odpowiedź.
OdpowiedzUsuń