Deser super wygląda i jest pyszny. Polecam i zapraszam
SKŁADNIKI
*z podanych proporcji wyszło mi około 8 pucharków
KAKAOWE CIASTO
-5 jajek
-3/4 cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
-10 łyżek oleju
-10 łyżek wody
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
KREM
-750ml smietany 36%
-50g czekolady mlecznej lub deserowej
-3/4 szkl cukru pudru
DODATKOWO
-ok 3-4 duże banany
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-2 łyżki cukru
-1,5 szkl wody
Ciasto kakaowe
***pieczenie ciasta można pominąć i użyć kakaowych biszkoptów lub herbatników.
Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy olej i wodę i wszystko miksujemy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25x40cm i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy. Ścinamy górę i kruszymy do miski.
Następnie z ciasta wycinamy kółka ok 8 sztuk. Ja robiłam to okrągłą foremką.
Do każdego pucharka dajemy kółko z ciasta i nasączamy kawą. (kawę rozpuszczamy z cukrem i wodą)
Następnie banany kroimy na dość grube plasterki i układamy na cieście.
Śmietankę 36% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy do niej startą czekoladę.
Wszystko mieszamy
i dajemy na banany starając się uformować górkę.
Całość posypujemy okruszkami z góry biszkopta.
I gotowe :)
desery powinny poleżeć w lodówce około 2 godziny, żeby dobrze się schłodziły.
Polecam, są przepyszne, idealne na upalne dni.
zapraszam na film i mój kanał na yt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko