.

.

niedziela, 28 lipca 2019

Deser Kopiec Kreta-Kopiec Kreta w pucharkach+FILM

Witam Kochani, dziś zapraszam na popularne ciasto kopiec kreta, ale w wersji deseru. Podawane w pucharkach. Składa się z biszkoptu nasączonego kawą, bananów, kremu z kawałkami czekolady. Całość posypana jest pokruszonym biszkoptem.
Deser super wygląda i jest pyszny. Polecam i zapraszam





SKŁADNIKI

*z podanych proporcji wyszło mi około 8 pucharków


KAKAOWE CIASTO 

-5 jajek
-3/4  cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
-10 łyżek oleju
-10 łyżek wody
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej

KREM

-750ml smietany 36%
-50g czekolady mlecznej lub deserowej
-3/4 szkl cukru pudru

DODATKOWO

-ok 3-4 duże  banany
-2  łyżki kawy rozpuszczalnej
-2 łyżki cukru
-1,5  szkl wody

Ciasto kakaowe
***pieczenie ciasta można pominąć i użyć kakaowych biszkoptów lub herbatników.

Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy olej i wodę i wszystko miksujemy. 


Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25x40cm  i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy. Ścinamy górę i kruszymy do miski. 



Następnie  z ciasta wycinamy kółka ok 8 sztuk. Ja robiłam to okrągłą foremką.

Do każdego pucharka dajemy kółko z ciasta i nasączamy kawą. (kawę rozpuszczamy z cukrem i wodą)

Następnie banany kroimy na dość grube plasterki i układamy na cieście. 

Śmietankę 36% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy do niej startą czekoladę.

Wszystko mieszamy




 i dajemy na banany starając się uformować górkę.

Całość posypujemy okruszkami z góry biszkopta.

I gotowe :)





desery powinny poleżeć w lodówce około 2 godziny, żeby dobrze się schłodziły.
Polecam, są przepyszne, idealne na upalne dni. 

zapraszam na film i mój kanał na yt



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko