.

.

piątek, 22 maja 2020

Chrupiące chlebki PIDE z mięsnym farszem-idealne na każdą okazję+FILM

Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na bardzo łatwe i mega pyszne chlebki z ciasta drożdżowego z farszem. To danie idealne na pyszna przekąskę na ciepło. Robię je od wielu lat, są na prawdę łatwe, zawsze wychodzą. Można je odgrzać na drugi dzień. 


Ja podaję je polane niewielką ilością ketchupu. Bardzo Wam je polecam i zapraszam po przepis jak również na film. 


SKŁADNIKI

*z podanych proporcji wychodzi dużo chlebków około 18
(ilość zależna jest od wielkości)

CIASTO

-50g świeżych drożdży
-2 łyżki cukru
-300ml ciepłej wody
-4 szklanki mąki pszennej tortowej
-łyżeczka soli
-4 łyżki jogurtu naturalnego
-około 5 łyżek oleju

FARSZ

-1 kg mięsa mielonego np łopatka lub szynka wieprzowa
-2 średnie cebule
-1 papryka czerwona
-około 200g pieczarek
-słoiczek koncentratu pomidorowego około 190g
-sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona w proszku słodka

DODATKOWO

-oregano do posypania chlebków


Do miski dajemy drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy jogurt, sól, olej i mąkę. Zagniatamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy trochę mąką. 
Ciasto dajemy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

W tym czasie robimy farsz.

Cebule kroimy i podsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
Dodajemy pokrojone pieczarki i chwilkę smażymy.
Następnie dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną paprykę. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości papryki.


Następnie doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami prowansalskimi.
Dodajemy też koncentrat. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy bez przykrycia.
Jeśli pojawi się dużo soku, wody, polecam ją odlać.

Farsz ściągamy z ognia i chwilę studzimy.


Wyrośnięte ciasto odgazowujemy przyciskając kilkukrotnie ręką.

Następnie urywamy kawałek ciasta, wałkujemy na cienki spory placuszek, boki rolujemy i sklejamy palcami końce, tak by powstała łódeczka.

Na chlebek dajemy trochę farszu.

Chlebki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy je niewielką ilością oregano.

Chlebki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy na złoty kolor około 20 minut. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu.

Tak postępujemy z całym ciastem. przepis jest bardzo wydajny, chlebków wychodzi dużo, ich ilość jest zależna od wielkości.

Ja podaję chlebki z niewielką ilością ketchupu.






Bardzo polecam, są na prawdę pyszne, idealne gdy mamy ochotę na coś pysznego.
Jeszcze raz zapraszam na film :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko