Jest to ciasto bez pieczenia-na herbatnikach. Składa się z masy czekoladowo-orzechowej oraz mlecznej. Ciasto jest bardzo eleganckie, konkretne, słodkie. Jestem pewna, że każdemu posmakuje.
Robi się je łatwo, szybko. Zapraszam
Zapraszam też na film, na którym pokazuję jak zrobić to ciasto. Zapraszam Was też na mój kanał na Youtube :)
SKŁADNIKI
blaszka około 24x35cm
MASA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA
-200g masła
-1 szklanka mleka w proszku pełnego
-300g kremu czekoladowego np nutella
-1 łyżka ciemnego kakao
-1,5 szklanki posiekanych orzechów arachidowych, laskowych lub włoskich
MASA MLECZNA
-250ml mleka
-2,5 szklanki mleka w proszku pełnego
-0,5 szkl cukru
-200g masła
POLEWA
-100g czekolady mlecznej lub deserowej
-pół łyżki ciemnego kakao
-25g masła
-4 łyżki mleka
DODATKOWO
-około 400g herbatników
-orzechy do posypania *opcjonalnie
Na początek robimy masę czekoladowo-orzechową. Masło ucieramy na uch, dodajemy do niego krem czekoladowy i wszystko miksujemy.
Następnie dodajemy łyżkę kakao,szklankę mleka w proszku i 1,5 szklanki posiekanych orzechów.
Wszystko miksujemy Masa jest bardzo gęsta, chwilkę ją trzeba pomiksować.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników.
(jeśli chcecie by herbatniki były mięciutkie polecam je namaczać w mleku) ja tego nie robiłam, więc moje były lekko chrupkie, ale z czasem zmiękły :)
Na herbatniki wykładamy masę, rozsmarowujemy ją delikatnie, tak by herbatniki się nie podnosiły)
Na masę dajemy drugą warstwę herbatników.
Przechodzimy do masy mlecznej.
W garnku zagotowujemy 250ml mleka i pół szklanki cukru-studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy wciąż miksując ostudzone mleko z cukrem, masa tu nie wygląda dobrze, ale tak ma być.
następnie dodajemy mleko w proszku, wszystko miksujemy. Masa uzyska piękną, gładką konsystencję. ( Zobaczcie koniecznie w filmie jak wygląda przygotowanie tej masy)
Masę mleczną wykładamy na herbatniki,wyrównujemy i układamy trzecią warstwę herbatników.
Składniki na polewę dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
Polewamy ciasto, ja dodatkowo posypałam orzechami.
Ciasto powinno postać w lodówce kilkanaście godzin, by wszystko namiękło.
Ciasto jest bardzo stabilne, masy konkretne, sztywne.
W smaku na prawdę przypomina Knoppersa :)
osobiście bardzo lubię takie ciasta inspirowane batonami czy znanymi słodyczami.
Knoppersa bardzo Wam polecam.
Życzę smacznego i zapraszam na film
Ludzie, robiłam, rewelacja!
OdpowiedzUsuńCzy jeno opakowanie mleka w proszku wystarczy na to ciasto?
OdpowiedzUsuńtak :) wystarczy
Usuń