Witam Kochani,
sezon na rabarbar w pełni, więc dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto z dodatkiem właśnie rabarbaru. Jest to ciasto kruche z budyniem i rabarbarem.
Bardzo łatwe, pyszne i zawsze wychodzi. Bardzo polecam i zapraszam po przepis
Tradycyjnie zapraszam również na film z przepisem i wykonaniem tego pysznego ciasta
SKŁADNIKI
* przepis na dużą blaszkę około 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml
CIASTO
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 żółtka
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,5 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g miękkiego masła lub margaryny
MASA BUDYNIOWA
-1250ml mleka
-3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
-1 szkl cukru
-3 łyżki mąki pszennej tortowej
-1 cukier waniliowy
-150g masła lub margaryny
DODATKOWO
-około 600g rabarbaru
-cukier puder do posypania
Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto (masło ma być miękkie, może być nawet lekko rozpuszczone-wtedy ciasto lepiej się zagniata)
Ze składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części,
jedną dajemy do woreczka i wsadzamy do zamrażarki, drugą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy około 10 minut. Wyciągamy z piekarnika.
Rabarbar około 600 g myjemy, usuwamy liście i końcówkę od korzenia, kroimy na niezbyt grube plasterki, pokrojony rabarbar dajemy na podpieczone ciasto.
Do garnka wlewamy 1250 ml mleka, dodajemy budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy, mieszamy i gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącej masy 150 g masła, mieszamy najlepiej trzepaczką do połączenia i rozpuszczenia się masła.
Gorącą masę wykładamy na rabarbar, wyrównujemy i trzemy na budyń ciasto z zamrażarki.
Tak przygotowane ciasto wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu i pieczemy około 45 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto powinno być złociste.
Ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem,
ostudzone dajemy do lodówki. Powinno w niej pobyć kilka godzin, by wszystko się "przegryzło"
Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i jest pyszne. Z kwaskową nutka rabarbaru.
Bardzo je polecam i życzę udanych wypieków.
Jeszcze raz zapraszam na film i mój kanał na YouTube :)
Witam a jeśli piekarnik jest tylko Góra?a nie góra dół to ile piec ?
OdpowiedzUsuńNie mam takiego piekarnika więc nie wiem.
UsuńAle kto piecze ciasto na grillu?chore to pytanie
UsuńA jakie proporcje na mniejszą blaszkę ?
OdpowiedzUsuńZależy jaką, na taką kwadratową to myślę, że połowa lub 3/4 porcji :)
UsuńDziekuje jest pyszne pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam
UsuńSuper pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało, gorąco zachęcam do wypróbowania innych przepisów, do obserwowania bloga, bo pojawią się nowe :)
UsuńCiasto pyszne 🤤 dziękujemy 😘
OdpowiedzUsuńI jaaa zabieram się dziś za to ciasto ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre.Z białek zrobiłam beze dodając do białek cukier puder1/2 szklanki oraz kisiel nastepnie wyłożyłam na budyń na koniec ciasto.Pycha
OdpowiedzUsuńCzy można zrobi z jabłkami zamiast rabarbaru?
OdpowiedzUsuńtutaj proszę link do przepisu na szarlotkę z budyniem-pyszna http://smaki-katriny.blogspot.com/2019/09/szarlotka-z-budyniem-zawsze-wychodzi.html
UsuńSuper przepis, ciasto bardzo dobre. Gorąco polecam przepisy z tego blogu��
OdpowiedzUsuńSuper ciacho
OdpowiedzUsuń