.

.

wtorek, 12 maja 2020

Pyszne i łatwe ciasto z budyniem i rabarbarem- zawsze wychodzi +FILM


Witam Kochani,
sezon na rabarbar w pełni, więc dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto z dodatkiem właśnie rabarbaru. Jest to ciasto kruche z budyniem i rabarbarem. 




Bardzo łatwe, pyszne i zawsze wychodzi. Bardzo polecam i zapraszam po przepis

Tradycyjnie zapraszam również na film z przepisem i wykonaniem tego pysznego ciasta


SKŁADNIKI

* przepis na dużą blaszkę około 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml

CIASTO

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 żółtka
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,5 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g miękkiego masła lub margaryny

MASA BUDYNIOWA

-1250ml mleka 
-3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
-1 szkl cukru
-3  łyżki mąki pszennej tortowej
-1 cukier waniliowy 
-150g masła lub margaryny

DODATKOWO

-około 600g rabarbaru
-cukier puder do posypania



Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto (masło ma być miękkie, może być nawet lekko rozpuszczone-wtedy ciasto lepiej się zagniata)
Ze składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części, 


jedną dajemy do woreczka i wsadzamy do zamrażarki, drugą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy około 10 minut. Wyciągamy z piekarnika.


Rabarbar około 600 g myjemy, usuwamy liście i końcówkę od korzenia, kroimy na niezbyt  grube plasterki, pokrojony rabarbar dajemy na podpieczone ciasto.


Do garnka wlewamy 1250 ml mleka, dodajemy budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy, mieszamy i gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącej masy 150 g masła, mieszamy najlepiej trzepaczką do połączenia i rozpuszczenia się masła.


 Gorącą masę wykładamy na rabarbar, wyrównujemy i trzemy na budyń ciasto z zamrażarki. 



Tak przygotowane ciasto wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu i pieczemy około 45 minut na złoty kolor.  Upieczone ciasto powinno być złociste. 

Ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem, 

ostudzone dajemy do lodówki. Powinno w niej pobyć kilka godzin, by wszystko się "przegryzło"
Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i jest pyszne. Z kwaskową nutka rabarbaru.






 Bardzo je polecam i życzę udanych wypieków.

Jeszcze raz zapraszam na film i mój kanał na YouTube :) 

16 komentarzy:

  1. Witam a jeśli piekarnik jest tylko Góra?a nie góra dół to ile piec ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam takiego piekarnika więc nie wiem.

      Usuń
    2. Ale kto piecze ciasto na grillu?chore to pytanie

      Usuń
  2. A jakie proporcje na mniejszą blaszkę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jaką, na taką kwadratową to myślę, że połowa lub 3/4 porcji :)

      Usuń
  3. Dziekuje jest pyszne pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało, gorąco zachęcam do wypróbowania innych przepisów, do obserwowania bloga, bo pojawią się nowe :)

      Usuń
  5. Ciasto pyszne 🤤 dziękujemy 😘

    OdpowiedzUsuń
  6. I jaaa zabieram się dziś za to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobre.Z białek zrobiłam beze dodając do białek cukier puder1/2 szklanki oraz kisiel nastepnie wyłożyłam na budyń na koniec ciasto.Pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można zrobi z jabłkami zamiast rabarbaru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj proszę link do przepisu na szarlotkę z budyniem-pyszna http://smaki-katriny.blogspot.com/2019/09/szarlotka-z-budyniem-zawsze-wychodzi.html

      Usuń
  9. Super przepis, ciasto bardzo dobre. Gorąco polecam przepisy z tego blogu��

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciacho

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko