.

.

czwartek, 21 stycznia 2021

Przepyszne ciasto Styropian, czyli sernik bez sera+FILM

Cześć, dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast-ciasto Styropian, znane też jako sernik bez sera. Robi się go bardzo szybko, jest puszyste i przepyszne. Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników. Składa się z kruchego ciasta posmarowanego dżemem porzeczkowym, masy na bazie kwaśnej, gęstej śmietany, i ciasta.




Polecam i zapraszam

Zapraszam też na film




SKŁADNIKI 

*proporcje na małą blaszkę ok 25x25cm

***szklanka to u mnie zawsze 250ml***


CIASTO 

-2 szkl mąki pszennej tortowej

-4 żółtka (białka odkładamy do masy śmietanowej)

-150g miękkiego masła lub margaryny

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-1/3 szkl cukru

-cukier waniliowy


MASA ŚMIETANOWA

-750g śmietany kwaśnej 18% BARDZO GĘSTEJ, SZTYWNEJ

-3/4 szkl cukru

-4 białka z ciasta

-1 budyń śmietankowy 40g bez cukru

-1 łyżka mąki ziemniaczanej


DODATKOWO

-ok 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego



Do miski dajemy składniki na ciasto, do ciasta dajemy żółtka (białka odkładamy do masy śmietanowej)

Zagniatamy ciasto.



 Dzielimy je na dwie części. Jedną dajemy do woreczka, i wsadzamy do zamrażarki, drugą wykładamy dno blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto smarujemy dżemem porzeczkowym



Teraz przygotowujemy masę śmietanową.


Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wciąż ubijając pianę dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy do momentu jego rozpuszczenia, piana musi być bardzo gęsta i sztywna, to bardzo ważne.



Następnie do masy dodajemy 1 budyń śmietankowy po 40g bez cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko miksujemy.

Na koniec dodajemy śmietanę kwaśną 18%-musi być ona bardzo sztywna i bardzo gęsta. 

Wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masa powinna być gęsta i bardzo puszysta.

Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy.

Na masę śmietanową trzemy drugą część ciasta wyjętą z zamrażarki.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu.

pieczemy ok 50 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. 

TERAZ WAŻNE 

Po tym czasie nie otwieramy piekarnika, wyłączamy go i zostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku na około 30 minut. Po tym czasie możemy wyjąć ciasto.

Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem, wsadzamy do lodówki i gotowe.

Bardzo polecam, ciasto jest przepyszne.





Zapraszam jeszcze raz na film 



1 komentarz:

  1. wszystko b. fajnie ale będę dopiero próbowała tylko problem bo tu gdzie mieszkam to śmietany są inn ale będę próbowała dzięki uważam dobry pomysł i myślę ,że wyjdzie powodzenia i do następnego razu miła osóbko

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko