.

.

sobota, 30 stycznia 2021

Serowe ślimaczki-pyszne, najłatwiejsze drożdżówki z serem+FILM

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na jedne z najłatwiejszych i najszybszych do zrobienia drożdżówek z serem. Są przepyszne, mięciuteńkie, zawsze wychodzą.








Zapraszam na ślimaczki.


Tradycyjnie zapraszam Was na film  



SKŁADNIKI

*z tych proporcji wyszło mi około 20 bułeczek

***szklanka u mnie to zawsze 250ml***


CIASTO 

-500g mąki pszennej tortowej+do podsypania

-200ml ciepłego mleka

-2 jajka

-40g świeżych drożdży

-0,5 szkl cukru

-60g masła


NADZIENIE SEROWE

-500g białego sera półtłustego

-1 jajko

-4 łyżki cukru 


DODATKOWO 

-1 jajko

-3 łyżki mleka


Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy ok 2 łyżki cukru, trochę mąki, oraz 200ml ciepłego mleka wszystko mieszamy do połączenia i rozpuszczenia drożdży.

Odstawiamy na około 10-15 min do napuszenia.



W misce ubijamy na jasna masę  2 jajka z resztą cukru.

Gdy drożdże podrosną dodajemy do nich resztę mąki, ubite jajka oraz ostudzone i rozpuszczone 60 g masła.


Wszystko mieszamy. Podsypujemy mąką i wyrabiamy na gładkie ciasto. Nie posypujemy zbyt wiele



Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 25 min do podrośnięcia w ciepłe miejsce.

Teraz zrobimy nadzienie


do miski dajemy 500g sera białego półtłustego, dodajemy cukier oraz jajko. Wszystko ucieramy blenderem.

***ucieranie blenderem spowoduje, ze masa będzie kremowa.

***jeśli nie macie blendera, ser mielimy i mieszamy z jajkiem i serem.




Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie.



Ono jest duże.

Następnie smarujemy je nadzieniem.



Zwijamy, i kroimy na kawałki o grubości ok 2,5-3 cm.



Część bułeczek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy je w dużych odstępach, ponieważ podczas pieczenia bardzo urosną.



Każdą bułeczkę smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem.

Bułeczki nie muszą wyrastać, wsadzamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 25 min na ładny złoty kolor.

Wyciągamy z piekarnika, studzimy i gotowe.






Bułeczki są bardzo mięciutkie, pyszne też na drugi dzień.

Polecam gorąco i życzę smacznego





7 komentarzy:

  1. Wyglądają pięknie, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Syper przepis. Dziś zrobiłam drugia raz, ale z podwójnej porcji. Do sera dodałam rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam pierwszy raz. Bardzo prosty i szybki przepis. Ślimaczki wyglądają obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły za duże i tylko 14. Nie wiem czy za mało tizwalkowlam, za krotki rulon? Ser chyba też ma znaczenie, bo była czapka I nie takie kształtne ślimaczki. Proszę sprecyzować jakie wymiary ciasto rozwałkowane i jaka konsystencja sera ma byc

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko