Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na jedne z najłatwiejszych i najszybszych do zrobienia drożdżówek z serem. Są przepyszne, mięciuteńkie, zawsze wychodzą.
Zapraszam na ślimaczki.
Tradycyjnie zapraszam Was na film
SKŁADNIKI
*z tych proporcji wyszło mi około 20 bułeczek
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
CIASTO
-500g mąki pszennej tortowej+do podsypania
-200ml ciepłego mleka
-2 jajka
-40g świeżych drożdży
-0,5 szkl cukru
-60g masła
NADZIENIE SEROWE
-500g białego sera półtłustego
-1 jajko
-4 łyżki cukru
DODATKOWO
-1 jajko
-3 łyżki mleka
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy ok 2 łyżki cukru, trochę mąki, oraz 200ml ciepłego mleka wszystko mieszamy do połączenia i rozpuszczenia drożdży.
Odstawiamy na około 10-15 min do napuszenia.
W misce ubijamy na jasna masę 2 jajka z resztą cukru.
Gdy drożdże podrosną dodajemy do nich resztę mąki, ubite jajka oraz ostudzone i rozpuszczone 60 g masła.
Wszystko mieszamy. Podsypujemy mąką i wyrabiamy na gładkie ciasto. Nie posypujemy zbyt wiele
Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 25 min do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
Teraz zrobimy nadzienie
do miski dajemy 500g sera białego półtłustego, dodajemy cukier oraz jajko. Wszystko ucieramy blenderem.
***ucieranie blenderem spowoduje, ze masa będzie kremowa.
***jeśli nie macie blendera, ser mielimy i mieszamy z jajkiem i serem.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie.
Ono jest duże.
Następnie smarujemy je nadzieniem.
Zwijamy, i kroimy na kawałki o grubości ok 2,5-3 cm.
Część bułeczek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy je w dużych odstępach, ponieważ podczas pieczenia bardzo urosną.
Każdą bułeczkę smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Bułeczki nie muszą wyrastać, wsadzamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 25 min na ładny złoty kolor.
Wyciągamy z piekarnika, studzimy i gotowe.
Bułeczki są bardzo mięciutkie, pyszne też na drugi dzień.
Polecam gorąco i życzę smacznego
Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńWyglądają pięknie, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, łatwe i szybkie
UsuńSyper przepis. Dziś zrobiłam drugia raz, ale z podwójnej porcji. Do sera dodałam rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Polecam
OdpowiedzUsuńRobiłam pierwszy raz. Bardzo prosty i szybki przepis. Ślimaczki wyglądają obłędnie
OdpowiedzUsuńWyszły za duże i tylko 14. Nie wiem czy za mało tizwalkowlam, za krotki rulon? Ser chyba też ma znaczenie, bo była czapka I nie takie kształtne ślimaczki. Proszę sprecyzować jakie wymiary ciasto rozwałkowane i jaka konsystencja sera ma byc
OdpowiedzUsuń