.

.

czwartek, 13 maja 2021

Ciasto AMBASADOR +FILM

Cześć, dziś zapraszam na przepyszne ciasto Ambasador. Jest to stary, rodzinny przepis. Ciasto to najczęściej było robione na rodzinne uroczystości lub święta. Bardzo eleganckie, o niesamowitym smaku.


Składa się z biszkoptu oraz dwóch kremów-kakaowo-rumowego z migdałami, orzechami i czekoladą oraz z cytrynowego. Ciasto elegancko wygląda i zapewniam, że każdemu posmakuje.


Zapraszam też na film :) i mój kanał YouTube 



SKŁADNIKI

Duża keksówka 10x35cm lub blaszka 25x25cm

***szklanka u mnie to zawsze 250ml***

BISZKOPT

-3 jajka

-1/3 szkl cukru

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-pół łyżeczki proszku do pieczenia


KREM

-1 litr mleka

-2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru

-2  łyżki mąki ziemniaczanej

-3/4 szkl cukru

-300g masła 


DODATKOWO

-150g obranych migdałów

-150g orzechów włoskich

-1 czekolada  mleczna 100g

-olejek rumowy i cytrynowy

-pół łyżeczki kwasku cytrynowego

-1,5 łyżki kakao


Na początek polecam przygotować bazę kremów

Do garnka dajemy mleko, budynie, cukier oraz mąkę ziemniaczaną wszystko mieszamy, gotujemy mieszając by nie tworzyły się grudki. Ma nam powstać gęsty budyń. Budyń studzimy.



BISZKOPT

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy 3 żółtka-miksujemy.

Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach.

Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Przekładamy do niej ciasto

 i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 min grzanie góra-dół bez termoobiegu. Upieczony biszkopt studzimy, jeśli jest taka potrzeba ściany górę by był równy.



Do miski dajemy 300g masła w temp pokojowej, ucieramy je na puch, stopniowo dodajemy ostudzony budyń.

Powstały krem dzielimy na dwie części, jedna ma być mniejsza.

KREM I

Orzechy włoskie oraz migdały siekamy.

Czekoladę kroimy na małe kawałki. Wszystko razem mieszamy w misce.



Do większej części kremu dodajemy migdały, orzechy, czekoladę oraz 1,5 łyżki kakao i ok pół olejku rumowego.

Wszystko miksujemy-krem jest gęsty.



Keksówkę wykładamy folią spożywczą (będzie łatwiej wyjąć ciasto)

dajemy biszkopt, na biszkopt wykładamy krem. Wyrównujemy i wsadzamy do lodówki.



KREM II

Do mniejszej części kremu dodajemy pół łyżeczki kwasku cytrynowego oraz ok pół olejku cytrynowego. Wszystko miksujemy. Krem wykładamy na krem kakaowy. Wyrównujemy.




Ciasto polecam posypać startą czekoladą.'



Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, tak by wszystko się pięknie przegryzło. I nasz ambasador gotowy :)

Gorąco polecam, ciasto jest wspaniałe.







jeszcze raz zapraszam na film i mój kanał YouTube 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko