Zapraszam po przepis na pyszne szare kluski.
Szare kluski to danie kuchni polskiej, swój kolor zawdzięczają dodatkowi surowych ziemniaków do ciasta, dzięki czemu maja one szary kolor. Można je zrobić gdy np zostaną nam ziemniaki z obiadu.
Polecam bo są na prawdę pycha.
A tutaj link do przepisu na blogu kliknij
SKŁADNIKI
CIASTO
-1200g ugotowanych ziemniaków
-550g surowych ziemniaków startych na małych oczkach
-2 jajka
-3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki mąki pszennej
-sól,pieprz
OKRASA
-5 plasterków boczku lub dowolnej wędliny
-1 średnia cebula
-1 mała marchewka
-ok łyżki masła
-szczypta pieprzu
550g surowych ziemniaków trzemy na tarce o małych oczkach, kładziemy na sitku i odcedzamy nadmiar płynu do miski.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy.
Dodajemy do nich odcedzone surowe ziemniaki. Odcedzony z nich płyn wylewamy zostawiając skrobie, skrobię dajemy do ciasta. Dodajemy resztę składników czyli mąki, jajka i przyprawy i zagniatamy ciasto.
Z powstałego ciasta kształtujemy rękami niewielkie kluski.
Wrzucamy je na gotujaca się wodę, chwilę gotujemy, wyciągay łyżką cedzakową i wrzucamy kolejną partię.
OKRASA
Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojony drobniutko beczek i startą marchewkę oraz pieprz i wszystko chwilę smażymy mieszając.
Kluski podajemy na ciepło z okrasą.
I gotowe :) Gorąco polecam te kluski, są pyszne :)
Pamiętam jadałam takie kluski. A woda po gotowaniu.To chluszczonka
OdpowiedzUsuńo proszę, nie znałam takie nazwy :)
Usuńa ja zrobie gesty farsz,warztwno-miesny,nadzieje ,ugotuje i poleje mocno smazona cebulka
OdpowiedzUsuń