.

.

czwartek, 14 października 2021

Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi. Delikatna i pyszna+FILM

 Cześć, jesień w pełni a sezon na jabłka trwa, wiec czas na pyszną szarlotkę. Zapraszam Was na rewelacyjną szarlotkę, która rozpływa się w ustach. Jest delikatna, mięciutka i przepyszna. do jej zrobienia potrzeba mało składników, i zawsze wychodzi. 





Zapraszam też na film



SKŁADNIKI


***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm***

***szklanka u mnie to zawsze 250ml***


CIASTO 

3,5 szklanki mąki pszennej tortowej

250g zimnego masła lub margaryny

5 łyżek cukru

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

3 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%


PIANKA

5 białek + 1/2 szkl cukru


MASA JABŁKOWA

2,5 kg jabłek 

2 galaretki cytrynowe



Do miski dajemy składniki na ciasto-masło powinno być zimne i pokrojone na małe kawałeczki. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części.



 Jedną dajemy do woreczka i do zamrażarki a drugą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy ok  7 minut.

Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i prażymy ok 15 minut  mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły.



Do jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto.



Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo 0,5 szkl cukru i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany. Pianę wykładamy na jabłka. Na pianę trzemy ciasto, które było w zamrażarce.



 Szarlotkę wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy o 40 minut na złoty kolor.


studzimy i wstawiamy do lodówki i gotowe. 













 Ciasto jest przepyszne, wilgotne, rozpływa się w ustach.

Polecam gorąco. 

Zapraszam na film




23 komentarze:

  1. Ile minut podpiekamy ciasto wyłożone na blachę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja w piekarniku gazowym piekłam około 13 minut,było takie akurat

    OdpowiedzUsuń
  4. szarlotka przepyszna - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można bez śmietany? Wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Przyznaję się bez bicia, że nie lubię cynamonu :) Ale oczywiście można dodać :)

      Usuń
  7. Czy można pięć na termoobiegu czy nie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłam już tą szarlotkę jest przepyszna polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest przepyszna piekłam już

    OdpowiedzUsuń
  10. Szarlotka jest przepyszna .

    OdpowiedzUsuń
  11. 2,5 kg jabłek to masa przed obraniem czy po obraniu ??

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjna szarlotka u mnie gości co weekend serdecznie dziękuję za przepis szybki i łatwy sposób wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy przesmażone jabłka wykładamy jeszcze ciepłe czy przestudzić?
    Czy podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą i dopiero jabłka?
    Czy do piany nie dokładamy budyniu lub mąki ziemniaczanej?
    Dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy można dać jabłka bez galaretki?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy podpiekanie ciasta nie powinno wynosić 17 min.?

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można zastąpić jabłka gotowym musem że słoika. Jeżeli tak to jaka ilość?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko