Cześć, jesień w pełni a sezon na jabłka trwa, wiec czas na pyszną szarlotkę. Zapraszam Was na rewelacyjną szarlotkę, która rozpływa się w ustach. Jest delikatna, mięciutka i przepyszna. do jej zrobienia potrzeba mało składników, i zawsze wychodzi.
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm***
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
CIASTO
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
250g zimnego masła lub margaryny
5 łyżek cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
PIANKA
5 białek + 1/2 szkl cukru
MASA JABŁKOWA
2,5 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
Do miski dajemy składniki na ciasto-masło powinno być zimne i pokrojone na małe kawałeczki. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części.
Jedną dajemy do woreczka i do zamrażarki a drugą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy ok 7 minut.
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i prażymy ok 15 minut mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły.
Do jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo 0,5 szkl cukru i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany. Pianę wykładamy na jabłka. Na pianę trzemy ciasto, które było w zamrażarce.
Szarlotkę wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy o 40 minut na złoty kolor.
studzimy i wstawiamy do lodówki i gotowe.
Ciasto jest przepyszne, wilgotne, rozpływa się w ustach.
Polecam gorąco.
Zapraszam na film
Ile minut podpiekamy ciasto wyłożone na blachę?
OdpowiedzUsuńokoło 7 minut
UsuńCzytaj u góry wyraźnie napisane
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
dziękuję, chętnie wpadnę
UsuńJa w piekarniku gazowym piekłam około 13 minut,było takie akurat
OdpowiedzUsuńpisze Pani o tym spodzie, który podpiekamy
Usuńszarlotka przepyszna - pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcieszę się, również pozdrawiam
UsuńCzy można bez śmietany? Wyjdzie?
OdpowiedzUsuńA cynamon gdzie?:)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję się bez bicia, że nie lubię cynamonu :) Ale oczywiście można dodać :)
UsuńCzy można pięć na termoobiegu czy nie wyjdzie?
OdpowiedzUsuńPiekłam już tą szarlotkę jest przepyszna polecam
OdpowiedzUsuńJest przepyszna piekłam już
OdpowiedzUsuńSzarlotka jest przepyszna .
OdpowiedzUsuńUcha!
OdpowiedzUsuń2,5 kg jabłek to masa przed obraniem czy po obraniu ??
OdpowiedzUsuńRewelacyjna szarlotka u mnie gości co weekend serdecznie dziękuję za przepis szybki i łatwy sposób wykonania.
OdpowiedzUsuńCzy przesmażone jabłka wykładamy jeszcze ciepłe czy przestudzić?
OdpowiedzUsuńCzy podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą i dopiero jabłka?
Czy do piany nie dokładamy budyniu lub mąki ziemniaczanej?
Dziękuję za odpowiedź
Czy można dać jabłka bez galaretki?
OdpowiedzUsuńCzy podpiekanie ciasta nie powinno wynosić 17 min.?
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić jabłka gotowym musem że słoika. Jeżeli tak to jaka ilość?
OdpowiedzUsuń