.

.

czwartek, 7 października 2021

Ciasto Jesienna Fantazja-jabłkowo-budyniowe z orzechami -łatwe i wspaniałe+FILM

 Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjne ciasto Jesienna Fantazja. Jest to jedno z najpyszniejszych ciast jakie ostatnio robiłam. Składa się z cienkiego biszkoptu, masy jabłkowej, ciasteczek karmelizowanych, masy budyniowej i orzechów. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają tworząc na prawdę wspaniałą całość. 




Tego ciasta po prostu trzeba spróbować. 


Tradycyjnie zapraszam Was na film z wykonaniem ciasta 



SKŁADNIKI


***proporcje są na dużą blaszkę ok 25x35cm***

**szklanka 250ml**


BISZKOPT

-4 jajka

-1/3 szkl cukru

-łyżeczka proszku do pieczenia

-3/4  szkl mąki pszennej tortowej


MASA JABŁKOWA

-2 kg jabłek

-2 galaretki cytrynowe 

-sok z jednej małej cytryny


MASA BUDYNIOWA

-1000ml mleka 

-200g masła 

-0,5 szkl cukru

-2 cukry waniliowe 

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

-1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

-2 żółtka


ORZECHY

-ok 300g orzechów włoskich

-5 łyżek miodu

-100g masła 

-łyżka cukru pudru



DODATKOWO

-ciastka karmelizowane lub korzenne lub kakaowe herbatniki (ja użyłam jednego opakowania 250g Bonitków karmelizowanych z cynamonem)



Biszkopt

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier, chwilę miksujemy. Do piany dodajemy żółtka zmniejszamy obroty i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 15-20 min do suchego patyczka. Biszkopt studzimy.




JABŁKA

2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 min na masę-mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły. Dodajemy sok z cytryny i 2 galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i gorąca masę jabłkowa wykładamy na biszkopt.



Na gorące jabłka wykładamy warstwę ciasteczek karmelizowanych z cynamonem (ja użyłam Bonitki-są do kupienia w sklepie z uroczym owadem w logo)

***ciasteczka karmelizowane można zastąpić ciasteczkami korzennymi


MASA BUDYNIOWA


Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukry waniliowe oraz masło-stawiamy na kuchence i podgrzewamy.

W osobnej miseczce mieszamy cukier, mąkę, budynie,250ml mleka, 2 żółtka 



Masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrem waniliowym dokładnie mieszamy do zgęstnienia.

Gorącą masę wykładamy na ciasteczka. Wyrównujemy i studzimy.



Na koniec na patelnie dajemy masło, miód, cukier puder-wszystko rozpuszczamy, o masy dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie. 



Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Ostudzone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Jest wspaniałe, kremowe, wilgotne. Nie za słodkie. 











Idealne na wszelkie imprezy, spotkania. Bardzo jesienne i niesamowicie pyszne ciasto. Polecam serdecznie :) 

Ponownie zapraszam na film 



8 komentarzy:

  1. Zrobiłam. Jest przepyszne. Polecam zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu, dziękuję za komentarz

      Usuń
  2. Ciasto wygląda pierwsza klasa! Spróbuję przy najbliższej okazji, uwielbiam desery z jabłkami :) Zapraszam Ciebie do mnie po garść inspiracji na różnego typu dania, desery i dodatki, https://sprawdzonakuchnia.pl/powidla-ze-sliwek-imbirem-cynamonem/.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dzisiaj to ciacho i mam pytanie odnośnie tej orzechowej masy,na patelni była ona dość żadka,czy po nocy w lodówce ta masa zupełnie stężeje ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka temperatura na biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam. Wszystko pięknie. Nawet biszkopt. Tylko masa budyniowa się nie zsiadła. Zgęstniała podczas mieszania. Po ostudzeniu całą noc w lodówce zrobiła się płynna tak, że masa orzechowa spływa. Co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada przpysznie, pytanie tylko o galaretke.. jest moze jakas alternatywa? Jestem wegetarianinem..

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto super, wszystko robiłam zgodnie z przepisem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko