Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjne ciasto Jesienna Fantazja. Jest to jedno z najpyszniejszych ciast jakie ostatnio robiłam. Składa się z cienkiego biszkoptu, masy jabłkowej, ciasteczek karmelizowanych, masy budyniowej i orzechów. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają tworząc na prawdę wspaniałą całość.
Tego ciasta po prostu trzeba spróbować.
Tradycyjnie zapraszam Was na film z wykonaniem ciasta
SKŁADNIKI
***proporcje są na dużą blaszkę ok 25x35cm***
**szklanka 250ml**
BISZKOPT
-4 jajka
-1/3 szkl cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
MASA JABŁKOWA
-2 kg jabłek
-2 galaretki cytrynowe
-sok z jednej małej cytryny
MASA BUDYNIOWA
-1000ml mleka
-200g masła
-0,5 szkl cukru
-2 cukry waniliowe
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
-2 żółtka
ORZECHY
-ok 300g orzechów włoskich
-5 łyżek miodu
-100g masła
-łyżka cukru pudru
DODATKOWO
-ciastka karmelizowane lub korzenne lub kakaowe herbatniki (ja użyłam jednego opakowania 250g Bonitków karmelizowanych z cynamonem)
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier, chwilę miksujemy. Do piany dodajemy żółtka zmniejszamy obroty i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 15-20 min do suchego patyczka. Biszkopt studzimy.
JABŁKA
2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 min na masę-mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły. Dodajemy sok z cytryny i 2 galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i gorąca masę jabłkowa wykładamy na biszkopt.
Na gorące jabłka wykładamy warstwę ciasteczek karmelizowanych z cynamonem (ja użyłam Bonitki-są do kupienia w sklepie z uroczym owadem w logo)
***ciasteczka karmelizowane można zastąpić ciasteczkami korzennymi
MASA BUDYNIOWA
Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukry waniliowe oraz masło-stawiamy na kuchence i podgrzewamy.
W osobnej miseczce mieszamy cukier, mąkę, budynie,250ml mleka, 2 żółtka
Masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrem waniliowym dokładnie mieszamy do zgęstnienia.
Gorącą masę wykładamy na ciasteczka. Wyrównujemy i studzimy.
Na koniec na patelnie dajemy masło, miód, cukier puder-wszystko rozpuszczamy, o masy dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie.
Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Ostudzone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Jest wspaniałe, kremowe, wilgotne. Nie za słodkie.
Idealne na wszelkie imprezy, spotkania. Bardzo jesienne i niesamowicie pyszne ciasto. Polecam serdecznie :)
Zrobiłam. Jest przepyszne. Polecam zrobić.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu, dziękuję za komentarz
UsuńCiasto wygląda pierwsza klasa! Spróbuję przy najbliższej okazji, uwielbiam desery z jabłkami :) Zapraszam Ciebie do mnie po garść inspiracji na różnego typu dania, desery i dodatki, https://sprawdzonakuchnia.pl/powidla-ze-sliwek-imbirem-cynamonem/.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj to ciacho i mam pytanie odnośnie tej orzechowej masy,na patelni była ona dość żadka,czy po nocy w lodówce ta masa zupełnie stężeje ?
OdpowiedzUsuńJaka temperatura na biszkopt?
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Wszystko pięknie. Nawet biszkopt. Tylko masa budyniowa się nie zsiadła. Zgęstniała podczas mieszania. Po ostudzeniu całą noc w lodówce zrobiła się płynna tak, że masa orzechowa spływa. Co zrobiłam źle?
OdpowiedzUsuńWyglada przpysznie, pytanie tylko o galaretke.. jest moze jakas alternatywa? Jestem wegetarianinem..
OdpowiedzUsuńCiasto super, wszystko robiłam zgodnie z przepisem
OdpowiedzUsuń