Cześć, zapraszam Was dziś na kolejne, niesamowicie łatwe i pyszne ciasto. Zapewniam Was, ze Was zachwyci od pierwszego kęsa.
Mowa o cieście Rajskie Jabłuszko. Jest to mięciutkie, wilgotne ciasto kakaowe z jabłkami i pianką śmietankową z serkiem waniliowym. Całość posypana jest czekoladą
Ciasto robi się bardzo łatwo, szybko a efekt powala. Jest proste i na prawdę wspaniałe.
Zapraszam tradycyjnie na film
SKŁADNIKI
Blaszka 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
CIASTO
baza
-3/4 szkl wody
-3/4 szkl cukru
-3/4 szkl oleju
-4 pełne lyżki kakao
-6 jajek
-1/3 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki sody
-2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej
-4 jabłka
DODATOWO
-500 ml śmietanki 36%
-0,5 szkl cukru pudru
-300g serka waniliowego
-2 płaskie łyżki żelatyny
-0,5 szkl wody
Do garnka dajemy cukier, 3/4 szklanki wody i 3.4 szklanki oleju, 4 łyżki kakao-całość mieszamy i gotujemy. Zagotowaną masę studzimy.
Jabłka obieramy i kroimy na spore kawałki.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Odkładamy ją.
W osobnej misce ubijamy 6 żółtek z 1/3 szklanki cukru na kogel mogel.
Dodajemy ostudzoną masę z kakao ***masa nie musi być zimna, ważne żeby nie była gorąca, może być ciepła
dodajemy 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystko miksujemy do połączenia.
Następnie dodajemy 2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej i wszystko miksujemy. Do powstałego ciasta dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek i pokrojone jabłka-wszystko delikatnie mieszamy łyżką, powstanie nam piękna, pulchna masa.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Do miseczki dajemy 2 niepełne łyżki żelatyny i 125ml gorącej wody-wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny i studzimy.
W misce ubijamy na sztywno śmietankę 36% z cukrem pudrem.
Następnie dodajemy 300g serka waniliowego i miksujemy.
Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach.
Wykładamy na ciasto, posypujemy czekoladą i wstawiamy do lodówki minimum na kilka godzin i gotowe.
Ciasto jest wspaniałe, rozpływa się w ustach. jest bardzo łatwe, delikatne, mięciutkie i wilgotne. Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków.
Zapraszam jeszcze raz na film
Witam czy zamiast żelatyny mogę dać galaretke
OdpowiedzUsuń