.

.

czwartek, 21 października 2021

Ciasto Rajskie Jabłuszko-kakaowe z jabłkami i pianką-delikatne, przepyszne+FILM

 Cześć, zapraszam Was dziś na kolejne, niesamowicie łatwe i pyszne ciasto. Zapewniam Was, ze Was zachwyci od pierwszego kęsa. 

Mowa o cieście Rajskie Jabłuszko. Jest to mięciutkie, wilgotne ciasto kakaowe z jabłkami i pianką śmietankową z serkiem waniliowym. Całość posypana jest czekoladą






 Ciasto robi się bardzo łatwo, szybko a efekt powala. Jest proste i na prawdę wspaniałe.


Zapraszam tradycyjnie na film 



SKŁADNIKI 

Blaszka 25x35cm

***szklanka u mnie to zawsze 250ml***


CIASTO

baza

-3/4 szkl wody

-3/4 szkl cukru

-3/4 szkl oleju

-4 pełne lyżki kakao


-6 jajek

-1/3 szkl cukru

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-1,5  łyżeczki sody

-2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej

-4 jabłka


DODATOWO

-500 ml śmietanki 36%

-0,5 szkl cukru pudru

-300g serka waniliowego

-2 płaskie łyżki żelatyny

-0,5 szkl wody



Do garnka dajemy cukier, 3/4 szklanki wody i 3.4 szklanki oleju, 4 łyżki kakao-całość mieszamy i gotujemy. Zagotowaną masę studzimy.



Jabłka obieramy i kroimy na spore kawałki.



Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Odkładamy ją.

W osobnej misce ubijamy 6 żółtek z 1/3 szklanki cukru na kogel mogel.

Dodajemy ostudzoną masę z kakao ***masa nie musi być zimna, ważne żeby nie była gorąca, może być ciepła


dodajemy 1,5 łyżeczki  sody oczyszczonej i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystko miksujemy do połączenia.

Następnie dodajemy 2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej i wszystko miksujemy. Do powstałego ciasta dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek i pokrojone jabłka-wszystko delikatnie mieszamy łyżką, powstanie nam piękna, pulchna masa. 

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.


Do miseczki dajemy 2 niepełne łyżki żelatyny i 125ml gorącej wody-wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny i studzimy.

W misce ubijamy na sztywno śmietankę 36% z cukrem pudrem.

Następnie dodajemy 300g serka waniliowego i miksujemy.



Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach.

Wykładamy na ciasto, posypujemy czekoladą i wstawiamy do lodówki minimum na kilka godzin i gotowe.


Ciasto jest wspaniałe, rozpływa się w ustach. jest bardzo łatwe, delikatne, mięciutkie i wilgotne. Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków.








Zapraszam jeszcze raz na film 




1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko