.

.

czwartek, 14 października 2021

Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi. Delikatna i pyszna+FILM

 Cześć, jesień w pełni a sezon na jabłka trwa, wiec czas na pyszną szarlotkę. Zapraszam Was na rewelacyjną szarlotkę, która rozpływa się w ustach. Jest delikatna, mięciutka i przepyszna. do jej zrobienia potrzeba mało składników, i zawsze wychodzi. 





Zapraszam też na film



SKŁADNIKI


***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm***

***szklanka u mnie to zawsze 250ml***


CIASTO 

3,5 szklanki mąki pszennej tortowej

250g zimnego masła lub margaryny

5 łyżek cukru

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

3 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%


PIANKA

5 białek + 1/2 szkl cukru


MASA JABŁKOWA

2,5 kg jabłek 

2 galaretki cytrynowe



Do miski dajemy składniki na ciasto-masło powinno być zimne i pokrojone na małe kawałeczki. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części.



 Jedną dajemy do woreczka i do zamrażarki a drugą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy ok  7 minut.

Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i prażymy ok 15 minut  mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły.



Do jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto.



Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo 0,5 szkl cukru i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany. Pianę wykładamy na jabłka. Na pianę trzemy ciasto, które było w zamrażarce.



 Szarlotkę wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy o 40 minut na złoty kolor.


studzimy i wstawiamy do lodówki i gotowe. 













 Ciasto jest przepyszne, wilgotne, rozpływa się w ustach.

Polecam gorąco. 

Zapraszam na film




20 komentarzy:

  1. Ile minut podpiekamy ciasto wyłożone na blachę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja w piekarniku gazowym piekłam około 13 minut,było takie akurat

    OdpowiedzUsuń
  4. szarlotka przepyszna - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można bez śmietany? Wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Przyznaję się bez bicia, że nie lubię cynamonu :) Ale oczywiście można dodać :)

      Usuń
  7. Czy można pięć na termoobiegu czy nie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłam już tą szarlotkę jest przepyszna polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest przepyszna piekłam już

    OdpowiedzUsuń
  10. Szarlotka jest przepyszna .

    OdpowiedzUsuń
  11. 2,5 kg jabłek to masa przed obraniem czy po obraniu ??

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjna szarlotka u mnie gości co weekend serdecznie dziękuję za przepis szybki i łatwy sposób wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy przesmażone jabłka wykładamy jeszcze ciepłe czy przestudzić?
    Czy podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą i dopiero jabłka?
    Czy do piany nie dokładamy budyniu lub mąki ziemniaczanej?
    Dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko