.

.

piątek, 12 listopada 2021

CHAŁKA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ-pyszna i puszysta+FILM

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszną chałkę drożdżową z kruszonką. Któż z nas nie lubi jeszcze ciepłej chałki z dżemem czy po prostu samej z kubkiem mleka czy kawki. 






Z tych proporcji wyjdą Wam 2 duże chałki. 

Zapraszam Was też na film gdzie zobaczycie jak zrobić chałkę oraz jak ją zawijać. 



SKŁADNIKI 


-500g mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania

-200ml ciepłego mleka

-70g rozpuszczonego masła

-100g cukru

-cukier waniliowy

-2 jajka

-40g świeżych drożdży


KRUSZONKA

-2 łyżki cukru

-łyżka masła w temp pokojowej 

-ok 2-3 łyżki mąki pszennej


DOATKOWO

-jajko do posmarowania 



Do miski dajemy drożdże, ciepłe mleko, łyżkę mąki i cukru. Mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia.

W osobnej misce mieszamy cukier i 2 jajka.



Rozpuszczamy i studzimy masło.



Do podrośniętych drożdży dodajemy jajka z cukrem-mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić za pomocą robota  z hakiem.




Następnie dodajemy masło i wyrabiamy ciasto.

Ciasto powinno być dobrze wyrobione, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką, ale nie za dużo.



Ciasto dzielimy na dwie części, każda z części na 4 wałki.


Następnie zaplatamy chałkę (odsyłam do filmu by zobaczyć jak to zrobić)



Zaplecione chałki dajemy na blachę piekarnikową i przykrywamy ściereczką, odkładamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.

Do miski dajemy składniki na kruszonkę, przerabiamy je palcami do sypkiej konsystencji.

Podrośnięte chałki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.



Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu.

Pieczemy ok 25-30 minut do ładnego zarumienienia.



I gotowe :) chałki wychodzą puszyste, mięciutkie i na prawdę pyszne.






PS W mojej kuchni zawitał nowy sprzęt-robot planetarny Ariette Classica. 

Jest to świetny robot za niewielką cenę. Bardzo mocny, mega się cieszę, bo teraz będę mogła robić ciasta drożdżowe i chlebowe bez męczącego wyrabiania ciasta-on zrobi to za mnie :) 



Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o tym robocie, zapraszam na moją recenzję.  recenzja i opis robota Ariette Classica Akurat Mikołajki i święta niebawem, a taki prezent na pewno ucieszyłby niejedną osobę :) 

Jeszcze raz polecam serdecznie pyszną chałkę 

i zapraszam jeszcze raz na film 



9 komentarzy:

  1. Super wyglda biore się pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Chałka wyszła obłędna wyszła jak na zdj użyłam suchych droższy 2 opakowania i z tym samym odczynem wymieszałam co w przepisie mniam…

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis mega..chalka tez wygląda i smakuje po upieczeniu rewelacyjnie. Dziękuje za przepis..podalem dalej dla siostry i mamy bez pozwolenia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda ze tu zdjec nie moznaxwrzucac

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy tak jak w przepisie odkładamy do wyrastania tylko na 20 min? nie trzeba na dłużej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, smak rewelacyjny, ja już nie używam innego przepisu. Piekę tą chałka dwa razy w miesiącu

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis zostaje ze mną na dłużej , dzisiaj zrobiona i znika w mgnieniu oka 💐

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, w którym momencie używamy cukru waniliowego? Nie widzę tego w przepisie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko