Cześć dziś zapraszam Was na rewelacyjne, mięciutkie i wilgotne babeczki z kawałkami czekolady. Długo szukałam przepisu, na babeczki, które będą pulchne, wilgotne-te takie są. Można je podać z dowolnym kremem lub bitą śmietaną. Polecam i zapraszam
Zapraszam na film
SKŁADNIKI
***z tych proporcji wyszło mi 16 babeczek***
-2 jajka -125 ml mleka -125 ml wody gazowanej -125ml oleju -1 łyżeczka cukru waniliowego -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -0,5 szkl cukru -1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki sody oczyszczonej -1,5 łyżki kakao -75g czekolady deserowej
DODATKOWO
-dowolny krem lub 500ml śmietanki ubitej z 1/2 szkl cukru pudru
Do 2 misek dajemy składniki mokre oraz suche
czyli do jednej miski dajemy wodę, olej,jajka,mleko-mieszamy do połączenia
do drugiej kakao,mąkę, proszek do pieczenia,cukier waniliowy,cukier oraz posiekaną czekoladę
Do składników suchych dajemy mokre.
Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta-najlepiej łyżką lub trzepaczką. Nie mieszamy długo.
Formę do babeczek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 23 wysokości.
Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut
Studzimy na kratce.
***papilotki ściągają sie najlepiej gdy babeczki są zimne***
Babeczki możemy udekorować dowolnym kremem lub bitą śmietaną. Ja użyłam gotowego kremu ajerkoniakowego i babeczki posypałam czekoladą.
Polecam gorąco są na prawdę pyszne, delikatne, wilgotne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko