.

.

czwartek, 10 marca 2022

Ciasto 3 BIT pyszne, łatwe i każdemu smakuje +FILM

 Zapraszam na wspaniałe i łatwe ciasto 3 BIT. Zawsze się udaje, super smakuje. Jest idealne na każdą okazję. Składa się z cieniutkiego biszkoptu (biszkopt możecie pominąć i zastąpić warstwą herbatników, wtedy będzie to ciasto bez pieczenia) z kremu, herbatników przełożonych kajmakiem oraz ze śmietanki. Ciasto jest pyszne, rozpływa się w ustach i bardzo elegancko wgląda. Super sprawdzi się na różne okazje.



Zapraszam też na film



SKŁADNIKI

*blaszka 25x35cm* 

***szklanka u mnie to zawsze 250ml***


KREM -750ml mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -0,5 szkl cukru -2 żółtka (białka odkładamy do biszkoptu) -cukier waniliowy -łyżka maki ziemniaczanej -200g masła BISZKOPT -4 jajka -2 białka z kremu -5 łyżek mąki pszennej tortowej -5 łyżek cukru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia ŚMIETANKA -1,5 łyżki żelatyny -125ml wrzątku -500ml śmietanki 36% -3 łyżki cukru pudru DODATKOWO -herbatniki 250g -masa kajmakowa 400g -czekolada do posypania Na początek polecam zrobić bazę kremu. Gdy zajmiemy się resztą będzie się studzić. Do garnka dajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka, żółta. Dodajemy też mleko-wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy. Mieszamy od czasu do czasu najlepiej trzepaczką, żeby się nie przypaliło. Powstały budyń studzimy. BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek. 6 Białek (4 +2 z kremu) ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy cukier. Miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę-miksujemy na najniższych obrotach lub delikatnie mieszamy.


Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 12015 minut. Studzimy.




KREM 200g masła w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń. dokładnie miksujemy do kremowej konsystencji. ***budyń i masło mają być w temp pokojowej***


Krem wykładamy na biszkopt, wyrównujemy

Na kremie układamy warstwę herbatników.


Na herbatniki dajemy masę kajmakową, rozsmarowujemy ją na całej powierzchni. Przykrywamy drugą warstwą herbatników.

Następnie do miseczki dajemy 1,5 łyżki żelatyny 125ml gorącej wody-dokładnie mieszamy i studzimy. Śmietankę 36% ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru, do ubitej śmietanki dodajemy ostudzoną żelatynę-wszystko miksujemy chwilę na najwyższych obrotach do połączenia.

Śmietankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy, następnie posypujemy startą czekoladą.







Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, aby wszystko namiękło i smaki się przegryzły. Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, podzielne, eleganckie.







Smakuje rewelacyjnie, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na każda okazję, ponieważ na pewno każdemu będzie smakowało.


4 komentarze:

  1. Pyszne ciacho. Będzie w sam raz na weekend.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo pieczemy biszkopt? Bo w przepisie jest 12015min, a ja w życiu ciasta nie piekłem i nawet jak bym chciał to się nie domyśle. 😅

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt nie wyszedł. Te 12015 na logike zakładam, że to jest 12-15min. Ale po 15 min okazało się, że to za krótko i zrobił się z tego "kapeć".

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko